Tam iyileşti derken yeniden hatta sıklıkla tekrarlayabilen egzama, yaşam kalitesini bozmasının yanısıra ekonomik kayıplara da neden oluyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Belma Bayraktar, egzamanın nedenleri arasında çamaşır suyunun da stresin de olabildiğini belirterek, Mlliyet'e önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

"ÇOK SIK RASTLANAN BİR HASTALIK"

Vücudumuzda en önemli organlarımız arasında yer alıyor ellerimiz. Ama nedense pekçoğumuz değerini pek de bilmiyor, bakımı için ayrılacak süreyi fazla buluyor, herhangi bir Ağrı- sızı durumunda çok da önemsemiyor, onları pervasızca yıpratabiliyoruz. Gün içinde zaten fazlasıyla yorulan ellerimiz bir yanda teknolojinin, bir yandan çeşitli temizlik malzemelerinin, bir yandan bilgisayar tuşlarının hatta bir yandan da stresin tehdidi altında! El rahatsızlıkları artık çok genç yaşlarda da sıkça rastlanan bir hastalık haline gelmiş durumda. İşte o hastalıkların çokça görülenlerinden biri de el egzaması. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Belma Bayraktar, el egzamasının en sık rastlanılan deri hastalıklarından biri olduğunu belirterek, sık tekrarlamasının yaşam kalitesini bozup, ekonomik kayıpları da beraberinde getirdiğini söylüyor. El egzamasının çok çeşitli nedenleri olduğunu, bazılarının 'meslek hastalığı' olarak değerlendirildiğini, bazen de mantar hastalığının bir göstergesi olabildiğini kaydeden Dr. Bayraktar, "Çevresel risk faktörleri, hobiler, ev ve işle temas edilen maddelerin detaylı sorgulanması önemlidir. Şüphelenilen olgularda mantar testi ya da biyopsi alınması gerekli olabilir" diyor.

BAZILARI KABUKLU, BAZILARI İÇİ SIVI DOLU KABARCIKLI

Ülkemizde de dünyada da gittikçe yaygınlaşan egzamanın sinirsel, alerjik, yağlı deri ve temas egzaması gibi çeşitli nedenleri bulunuyor. Bu, çamaşır suyunun içindeki bir madde olabildiği gibi, nikel alerjisi hatta günümüzün bol stresli yaşantısı da hastalığa davetiye çıkarabiliyor. Nedeni alerjik ise alerji yapan o maddenin kullanımının sona erdirilmesi iyileşme için yeterli. Ancak çoğu zaman hastalığa yol açan faktörler kendini belli etmiyor. Geniş bir yelpazeye sahip olan egzama hastalığının AKUT, kronik, yaş ve kuru şeklinde türleri bulunuyor. Kaşıntılı ve rahatsızlık veren, çatlak oluştuğunda ağrıya yol açan ve enfeksiyon riski taşıyan egzamanın kızarıklık ve deride şişme gibi nedenlerle görüntüsü de bu rahatsızlığı artırıyor. Bazıları kurulukla, kabuklanmayla seyrediyor, bazıları içi sıvı dolu kabarcıklarla. Dr. Belma Bayraktar, egzaması olan kişilerin ellerini temizlerken ve el bakımında anti-alerjik ürünler kullanması gerektiğini belirterek "Yama testi ile allerjenin saptanması gerekebilir. Atopi öyküsü olanlarda koldan yapılan prick test aydınlatıcı olabilir" diyor.

ELDİVEN KULLANIRKEN DİKKAT

Daha çok kadınları tehdit eden el egzaması, bazı meslekleri çok seviyor. Kuaförler, ahçılar, sağlık çalışanları, metal endüstrisinde çalışanlar ve temizleyicilerde daha sık rastlanıyor. El egzamasında en önemli nedenin bozulmuş deri bariyeri olduğunu belirten Dr. Bayraktar, bu nedenle egzamayı arttıran faktörlerden uzaklaşmanın ve deri bariyerini onarıp korumanın çok önemli olduğunu vurguluyor. Türkiye'de mesleğe bağlı el egzamalarının en fazla görüldüğü gruplardan biri de inşaat işçileri. Mesleğe bağlı el egzamalarında da önlem almanın son derece önemli olduğunu, elleri temizleme sonrası iyi durulamak ve kurulamak gerektiğini belirten Dr. Bayraktar, yıkama sonrası deri koruyucu bariyer kremlerinin faydalı olacağını söylüyor. Yanlış eldiven seçimi de el egzamasına yol açan en önemli faktörler arasında yer alıyor. Latex eldivenlerin sıklıkla alerjiye yol açtığını belirten Dr. Bayraktar, "Koruyucu eldivenlerden latex olanlar, bazı alerjenlere geçirgen olmaları ve duyarlanma yapmaları nedeniyle tercih edilmez. Kullanılacak eldivenler her meslek için farklı özelliktedir. Kumaş eldivenler tek başına veya diğer eldivenlerin içine kullanılır. Eldivenlerin nemlendirmemesi ve tahriş etmemesi önem taşır" diyor.