10 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle Memorial Ataşehir Hastanesi Nefroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Murat Tuncer, böbrek sağlığını etkileyen faktörler ve böbrekleri koruma yolları hakkında şu bilgileri verdi:

MUTLAKA TEDAVİ EDİLMELİ

Böbrek, vücuttaki zehirli maddeleri temizleyen, kemiklerin oluşumunda önemli rol oynayan, D vitamini aktivasyonunu sağlayan ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini sağlayan eritropoetin hormonunu üreten önemli bir organdır. Böbrek fonksiyonlarının belirli bir limitin altına inmesi, kronik böbrek yetmezliğini işaret etmektedir. Kronik böbrek yetmezliği; kansızlık, kemik erimesi ve kalp hastalıklarına yol açtığından tedavi edilmediği takdirde hayati riske yol açmaktadır.

KADINLARA ÖZEL TAVSİYELER

Düzenli egzersiz yapın: Haftada 3-4 kez yapılan 30 dakikalık tempolu yürüyüş ve düzenli egzersizler kan basıncını düşürerek böbrek sağlığının bozulmasını engellemektedir.

Sağlıklı beslenin ve tuz alımını sınırlayın: Tuz tüketimi günde en fazla bir çay kaşığı olacak şekilde kısıtlanmalıdır. İşlenmiş gıdalar ve fast food tarzı beslenme yerine taze sebze meyve ve ev yemekleri tüketilmelidir.

Kan şekerinizi belirli aralıklarla kontrol ettirin: Diyabet hastalığı olan kişilerin neredeyse yarısından çoğunda zamanla böbrek yetmezliği gelişebilmektedir. Bunun için kan şekerinin belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir.

Yeterli su tüketerek böbreklerinizi koruyun: Günde 1.5-2 litre su içmek böbrek sağlığı için önemlidir. Bu sıvı miktarı egzersiz, ateşli hastalıklar, hamilelik veya emzirme dönemlerinde artırılmalıdır.

Sigarayı bırakın ve içilen ortamlardan uzak durun: Vücutta neredeyse tüm organları etkileyen sigara, böbreklere gelen kan akımını yavaşlatmaktadır.

Gereksiz yere ağrı kesici ve antibiyotik kullanmayın: Bilinçsizce alınan ağrı kesici ve antibiyotikler böbrek yetmezliğine yol açtığından doktor kontrolü dışında kullanılmamalıdır.

KAN BASINCINIZI TAKİP EDİN

Normal kan basıncı 120-80 ve altındadır. 139/89 arası kan basıncı değeri ise yüksek tansiyon öncüsü değerler olarak kabul edilip; düzenli yürüyüş, tuzsuz diyet gibi yaşam tarzındaki değişiklikler ile kontrol altında tutulmalıdır. Eğer kan basıncı 140/90’ın üzerinde ise düzenli ilaç kullanımı ve kan basıncı kontrolü gereklidir.

DİYABET VE YÜKSEK TANSİYONA DİKKAT!

Araştırmalar böbrek yetmezliğinin her yaş ve cinsiyette oluşabildiğini gösterse de, özellikle ileri yaşlarda ve kadınlarda daha sık görülmektedir. Toplumda sıklıkla görülen diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklar böbrek rahatsızlıklarını tetikleyen önemli nedenlerdir. Bunların yanı sıra böbrek iltihaplanması ve enfeksiyonları, genetik geçiş gösteren kistik böbrek hastalıkları, prostat veya taş gibi nedenlerle idrar yollarının tıkanıklıkları ve uzun süre ağrı kesicilerin kullanılması da böbrek yetmezliğine neden olabilmektedir.

KONTROLLERİNİZİ İHMAL ETMEYİN

Böbrek yetmezliği erken evrelerde herhangi bir belirti göstermeyebilir. Bunun için hastalığı saptamanın en etkin yolu, kan ve idrar tahlillerinin belirli aralıklarla yapılmasıdır. Erken teşhis ile böbrek yetmezliğini yavaşlatmak ve tedavi etmek mümkündür. Diyabet, yüksek tansiyon, fazla kilo ve anne, baba ya da yakın akrabalarda böbrek yetmezliği hikayesi gibi bu risk faktörlerinden biri veya bir kaçı varsa böbrek fonksiyonlarının 6-12 ayda bir kontrolü gereklidir.