Doç. Dr. Fatih Çanakçı, dişsizliğin obeziteyi, obezitenin de ağız ve diş eti hastalıklarını tetiklerini belirtti

Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Çanakçı, dişsizliğin obeziteyi, obezitenin de ağız ve diş eti hastalıklarını tetiklerini belirterek, "Bunu önlemek için mutlaka dişsizliği bir organ kaybı gibi düşünüp, bunu telafi etmemiz lazım" dedi.

Çanakçı, yaptığı açıklamada, ağız ve diş sağlığının vücudun tamamının ilgilendirdiğini belirterek, diğer hastalıklar kadar ağız ve diş hastalıklarına da önem verilmesi gerektiğini söyledi.


Ağız ve diş eti hastalıklarının birçok hastalığı tetiklediğini anlatan Çanakçı, hiçbir rahatsızlığı olmayan kişinin bile en az her altı ayda bir doktora gidip, kontrollerini yaptırmasını önerdi.

Çanakçı, dişsizlik ve obezite arasında karşılıklı bir etkileşim olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarla obez bireylerde diş eti hastalığına yatkınlığın daha fazla olduğu tespit edildi. Bizim anabilim dalında da yaptığımız çalışmalarla bunu bilimsel olarak ortaya koyduk ki obez bireylerin diş eti hastalıklarına yakalanma riski daha yüksek. Dişsizliğin neden olduğu sıkıntılardan bir tanesi de obezitedir. Çünkü yiyecek yeteri kadar öğütülemediği, bütün halinde yutulduğu için bu hem mide rahatsızlıklarına hem de bunun emili ve besin alımı zor olduğu için hastanın yumuşak yiyeceklere eğilimini arttırıyor."

 "Diş eksikliği, psikolojik sorunlara da yol açıyor"

"Obezite ve mide rahatsızlığı, dişsiz bireylerde sıklıkla görülebilecek problemlerdendir. Bunu önlemek için mutlaka dişsizliği bir organ kaybı gibi düşünüp, bunu telafi etmemiz lazım. Yani kaybedilen diş fonksiyonlarının geri kazanılması gerekiyor" diyen Çanakçı, dişsizliğin hastalarda estetik problem olarak ortaya çıktığını ve birçok hastada psikolojik sorunlara neden olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Çanakçı, psikolojik stres ortaya çıktığı zaman da bu bireylerin obezite olma riskini artırdığına vurgu yaparak, "Stresli bireylerde, obezite daha sıklıkla görülür. Bu sebepten dişsizliğin obeziteyle böyle bir ilişkisi de söz konusudur. Her ikisi birbiriyle etkileşim halindedir, yani obeziteyi tetikleyebilir" ifadesini kullandı.


Obez bireylerde yağ içerisinde bulunan, vücudun bazı mekanizmalarında rol oynayan moleküllerin daha çok olduğunu ve bunların diş eti hastalıklarını büyük oranda tetiklediğini anlatan Çanakçı, şöyle devam etti:

"Obezlerde bütün sistemi ilgilendiren hastalıklar daha tehlikeli. Obezite vücudun bütün fonksiyonlarını bozar. Oral bölge de sonuçta dişler, diş etleri, o bölgedeki dokular vücudun bir bütünü olduğu için o bölgelerde obezitenin varlığından kendi paylarına düşen zararları almaktadır. Obeziteyle mücadele vücudun bütününün sağlığına geri dönmesi için yapılan bir mücadeledir. Onun için ağız ve diş sağlığına önem verilmeli, tedavileri yapılmalıdır. Eksik olan dişler de mutlaka yeniden yaptırılmalıdır."