Kimisinin hasretle, kimisinin endişeyle beklediği kış nihayet geldi. Soğuk havalarda dışarıda spor yapmayı sevenlerin aradıkları güç ise belli yiyecek ve içeceklerde saklı. FitWell Beslenme Koçu Cenk Özyılmaz, Milli Takımlar için hazırladığı beslenme programlarında yer alan, profesyonel sporcuların kış aylarında öğünlerinden eksik etmediği özel besinleri listeledi...

FISTIK: KAN DOLAŞIMINI HIZLANDIRMAK ONUN İŞİ 

Yüksek miktarda niasin (B3 vitamini) içermesi nedeniyle, kan dolaşımını artırmak ve yavaşlayan metabolizmaları hızlandırmak için faydalı olan ısıtıcı bir gıda olarak kabul ediliyor. ‘Sağlıklı’ yağ içeriğiyle bolca bitkisel protein barındıran fıstık, antioksidan gücü sayesinde yavaş çalışan metabolizmaları canlandırmada çok etkili.   

KARABUĞDAY: VİTAMİNLER İÇİN İHMAL ETMEYİN

B1 ve B2 vitamini ihtiva ediyor. Günde 100 gram karabuğday tüketmek, yetişkin bir insanın günlük vitamin B1 ihtiyacının yüzde 40’ını karşılıyor. Ayrıca mineral açısından (özellikle demir) zengin bir yiyecek. Bu sağlıklı kompleks karbonhidratın sindirimi, beyaz ekmek ve makarna gibi basit karbonhidratlara kıyasla daha uzun sürüyor. Vücut ısınızı yükseltmek istiyorsanız öğününüzde karabuğday tüketin veya salatanızı karabuğday ile zenginleştirin. Karabuğdayı haşladıktan sonra zeytinyağı, limon veya sirkenin yanı sıra soğan ve biberle tatlandırarak piyaz şeklinde de tüketebilirsiniz.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI: ENERJİ TOPU 

Hindistan cevizi yağındaki laurik asit ve miristik asit benzeri doymuş yağlar, karaciğer tarafından işlenip hızlı bir şekilde enerjiye dönüşen yağ asitleridir. Et ya da peynirdeki doymuş yağ asitlerinden farklı yapıdalar ve yağ hücresi olarak nadiren depolanıyorlar. Karaciğerde enerjiye dönüştürülen orta zincirli yağ asitleri, vücuda enerji vermesinin yanı sıra metabolizmayı harekete geçirerek vücut ısısının artmasında etkili oluyor.

TAZE ZENCEFİL: ISINMAK İÇİN MÜKEMMEL TERCİH 

Gingerol ve şogaol adındaki keskin kokulu bileşiklerin kombinasyonundan oluşan zencefil, lezzeti ve termojenik kaliteyi arttırır. Baş ağrısı ve birçok sindirim problemiyle baş etmeye yarayan zencefil, soğuk bir günde vücudu ısıtmak için mükemmel bir tercih. Ekstra vücut ısısı için kendinize bir fincan zencefil çayı demleyin. Ihlamur çayınızın içine taze zencefil parçaları doğramak da hem lezzetli hem de içinizi ısıtacak bir seçenek.

BEYAZ ÇAY: ARA ÖĞÜNLERE EKLEYİN

Beyaz çayın içinde termojenik etkisi bulunan; kafeinle birlikte 'kateşinler' denilen antioksidan flavonoidler bulunuyor. Bu kateşinler aynı zamanda damarları genişleterek tansiyonu düşürüyor ve vücut genelinde kan akışını iyileştirerek kalp hastalıkları riskini düşürüyor. Vücut ısınızı yükseltebilmek için beyaz çayı ara öğünlerinize veya günün başlangıcında kahvaltılarınıza ekleyebilirsiniz.