60 yaşın üzerinde en sık görülen göz hastalıklarından biri olan katarakttan korunmak için uzmanların bir önerisi de C vitaminini düzenli tüketmek. 

Göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, C vitamini kullanımının katarakt oluşumunu önemli ölçüde azalttığını söyledi.

Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, İngiltere’de 2 bin 54 ikiz üzerinde 10 yıl süreyle yapılan araştırmaya göre, düzenli olarak C vitamini alan grubun, almayan gruba oranla katarakt oluşumunda yüzde 30'a varan azalma görüldüğünü belirtti.

NEDENİ YÜZDE 65 BESLENME

Prof. Dr. Kaşkaloğlu, "Katarakt oluşumunun yüzde 35'ini genetik unsurlar, diğer yüzde 65'ini ise beslenme, yaş, alkol sigara tüketimi, şeker hastalığı ve aşırı gün ışığı gibi çevresel faktörler oluşturuyor. Bizim ülkemizde ise 60 yaşın üzerindeki her bin kişiden 5'i katarakt ameliyatı oluyor. C vitamininin antioksidan özelliği nedeniyle katarakt oluşumunun önüne geçtiği yapılan deneylerle ortaya konmuş” diye konuştu.

60 yaş üzerindeki kişilerin göz sağlığı için beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Kaşkaloğlu, C vitamini açısından zengin narenciye, brokoli, çilek, biber, kivi gibi yiyeceklerin düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini söyledi. 

KATARAKT SORUNUNA 15 DAKİKALIK OPERASYON

Hastaların konforunu ve ameliyat başarısını artırmak için sürekli yatırım yaptıklarını dile getiren Kaşkaloğlu, femtosaniye lazer ile katarakt ameliyatlarında hastanın 15 dakikalık bir operasyon sonrasında evine giderek, çok kısa sürede günlük yaşantısına geri dönebildiğini de sözlerine ekledi.