Gebelik döneminde ya da hormonsal bir düzensizlik sırasında artan tüylenme sorunu bazen ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Aynaya baktığınızda gördüğünüz çene tüylerinize dikkat etmekte yarar var. Peki çene tüylerinin sebebi neler olabilir?

Genetik faktörler

Aşırı çene tüylenmesi genetik olabilir. Anneannenizin yaşadığı bu sorunun sizde de olması muhtemel.

Hormon düzensizliği

Hormonlar çene kıllarını tetikleyen faktörlerden biri olabilir. Androjen denilen hormonun fazlalılığı bu soruna yol açabilir.

Yaş

Yaş ilerledikçe tüylenme artabilir. Özellikle 70’li yaşlarda görülme ihtimali daha fazladır. Menopozla da doğrudan bağlantılıdır.

Polistik over sendromu

İşte bu daha ciddi bir sorun. Üreme sağlığı ve hormonlarla ilgilidir. Çene kılları tek başına buna bir işaret değildir. Aynı zamanda düzensiz adet görme, kilo kaybetme, bazen de yumurtalık kistleri buna eşlik eder. Bu tarz şikayetleriniz varsa hemen bir doktora gitmekte yarar var.

Cushing hastalığı 

Cushing hastalığı da çene kıllarına neden olabilir. Bu hipofiz bezinin böbreküstü bezini uyaran adrenokortikotrop hormonu (ACTH) fazla ürettiği durumlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. ACTH bir stres hormonu olan kortizolün üretimini ve salınımını kontrol eder. Bu hastalık içinde doktora gitmek gerekir.

Konjenital Adrenal Hiperplazi

Konjenital adrenal hiperplazi, adrenal (böbreküstü) bezlerle ilgili bir grup kalıtımsal bozukluk olup kortizol ve aldosteron hormonlarındaki bir eksiklik ve aşırı androjen yani erkeklik hormonu üretimiyle tanımlanır. Bu durumda da çenede aşırı tüylenme meydana gelir.

Gebelik veya doğum kontrolü

Hamilelik döneminde vücudun çeşitli bölgelerinde olduğu gibi çenede aşırı tüylenme olabilir. Bu normal ve olağan bir durumdur. Genellikle geçicidir.

İstenmeyen çene kıllarından nasıl kurtulabilirim?

Çene tüylerinden kurtulmak için en kesin ve uzun vadeli yol lazer yöntemidir. Doktorunuzla konuşup, bu konuda bir fikir alabilirsiniz.