Özel Konya Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Onur Günal, “Özellikle sıcakların artışıyla beraber bu hastalık çok fazla karşımıza çıkıyor. Yaz demek sıcaklık demek, sıcaklık demek bol su tüketmek demek ve dışarıda bırakılan yiyeceklerin sıcağın etkisiyle daha çabuk mikrop kapması ve bozulması demek. Tabii ki bu yiyeceklerin tüketilmesi de çocuklar ve bebeklerde karşımıza bağırsak enfeksiyonu ve bunun sonucu olarak ishal karşımıza çıkıyor” dedi.

YAZ İSHALİNE YOL AÇAN FAKTÖRLER

Çocuklarda hastalığa yol açan faktörleri sıralayan Dr. Onur Günal, şöyle konuştu: “Çocuklarda hastalığa yol açan en önemli risk faktörü denetimsiz içme sularıdır. Çocuklar dışarıda satılan içme sularının kalitesiz ve iyi denetlenmemiş olanlarını içtiği takdirde oradaki mikropları almış oluyor. Özellikle yazın sebzelerin ve meyvelerin çok iyi yıkanması gerekiyor. Pastanelerde satılan bekletilmiş pastalar daha çabuk bozulduğu için bunların da tüketimine dikkat edilmeli. Dondurma kaliteli yerlerden yenmeli. Tam pişmeyen etlerde de mikrop çabuk ürediği için onun da tüketilmemesini istiyoruz. Yiyecek alırken son kullanma tarihlerine iyi bakılması gerekiyor. Yiyecek alırken ambalajlarına iyi bakılması gerekiyor. Yırtılma veya delik varsa o da mikrobun üremesi için ortam hazırlıyor. Bir de yaz gelmekle beraber havuz ve denizlere girme oranı artacağı için yine denetimli, onaylı temiz olan havuz ve denizleri tercih etmemiz gerekiyor. Yutulan sulardaki mikroplar yaz ishallerine sebep olabiliyor.”

YAZ İSHALİNİN BELİRTİLERİ

Yaz ishalinin belirtilerini açıklayan Dr. Günal, “Öncelikle dışkının sayısı ve kıvamı artacak ve sulanacaktır. Dışkı sayısı özellikle 5 üzerine çıkacaktır. Bunların yanında çocuk ve bebekte kusmalar görülebilir. Ateşli olunabilir. Kakada mukus ya da kan görülebilir. Ebeveyn çocuğunda karın ağrısıyla bize başvurabilir. Bu bulguları gördüğümüzde çocuğunuzda yaz ishali başladı demektir” şeklinde konuştu. Ebeveynlerin evde yapabilecekleri şeyleri de aktaran Dr. Günal, şunları söyledi: “Sıvıyı bol vermeniz gerekiyor. Diyet yaptırabilirsiniz, özellikle yağsız yiyecekleri yoğurt gibi, patates haşlama gibi, pirinç lapası gibi, elma, muz ve havuç tarzında gıdaları vererek çocuğa kalori ve yağsız sıvı yüklenmesi gerekir. Eğer bunlara rağmen çocuğun sıvı kaybı düzelmiyorsa hazır sıvı elektrolit tozlarından içirilebilir. Ama bunları da kullanamıyorsa o zaman damar yolundan sıvı ve elektrolit vererek çocuğun sıvı ve elektrolit kaybını önlemeliyiz.”

“HEMEN ANTİBİYOTİĞE BAŞVURULMAMALI”

Hastalıklarda hemen antibiyotiğe başvurulmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Onur Günal, “Antibiyotik vermemiz için ateşinin çok yüksek olması, dizanteri tarzında seyretmesi ve bağırsaktaki kanlı ishal şeklinde karşımıza çıkması, yine mikroskobik incelemede kakanın bol lökosit içermesi ancak bu durumlarda antibiyotik verilebilir. Diğer türlü zaten antibiyotiksiz de bu hastalığın geçeceği bilinmelidir” dedi.