Vücudumuzda meydana gelen bazı ağrıların ağrı kesicilerle baskı altına alınmaması gerektiği konusunda uyaran uzmanlar, özellikle geçmeyen baş, boyun, karın ve gögüs ağrılarını ihmal edilmemesi gerektiğini belirtiyor.

Hemen hemen herkes belli zamanlarda vücudumuz da meydana gelen ağrılarla karşılaşırız. Ancak uzmanlar, tekrarlayan ve geçmeyen ağrılara karşı vatandaşları uyararak, bu tip ağrıları ilaçlarla baskı altına alınmamasını ve bir hekime başvurulması gerektiği konusunda uyardı. Özellikle ihmal edilmemesi gereken 7 ağrı hakkında bilgi veren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Kural Aydın, konuyla ilgili şunları söyledi:

Geçmeyen baş ağrılarına dikkat

“Nedeni belli olmayan ve ne yaparsanız yapın geçmeyen, ağrı kesiciye cevap vermeyen, bulantı, kusma ve görme probleminin de eşlik ettiği bir baş ağrınız söz konusuysa mutlaka bir uzmana başvurun. Çünkü geçmeyen baş ağrıları bazen beyin içinde kitle, serebrovasküler hastalık ya da anevrizmanın habercisi olabilir. Solunum problemlerinin de gün içinde baş ağrısı yapabileceği bilinmelidir. Gözlük kullanan kişilerde görme problemi ilerlemişse bu da ağrı kesiciye cevap vermeyen baş ağrısına neden olabilir. Glokom olarak bilinen göz tansiyonu da özellikle gözde kızarıklık ve bulanık görmenin eşlik ettiği baş ağrılarında akla gelmelidir.”

Kalp hastalıkları ağrıyla ortaya çıkar

“Geçmeyen göğüs, boğaz, çene, omuz, kol ya da karın bölgesinde görülen şiddetli ağrılar da ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Göğüs ağrısı zatürre pnömotoraks denilen akciğer sönmesi, akciğer zarında sıvı toplanması ya da kalp krizine neden olabilir. Kalp rahatsızlıklarının genellikle ağrıyla ortaya çıktığını unutmayın. Kalp problemi yaşayan hastalar şikayetlerini genellikle ‘kalbimi sanki bir el sıkıyor, göğsüme bir fil oturmuş gibi hissediyorum’ şeklinde ifade ederler. Kalp rahatsızlıklarında göğüs ağrısına ayrıca üst göğüs, boğaz, çene, sol omuz, kol ya da karın içinde görülen ağrı ve bulantı eşlik edebilir.”

Şiddetli karın ağrısı

“Sırt ağrıları ve kürek kemikleri arasındaki ağrıların nedeni ise artrittir. Özellikle sabah tutukluğunun eşlik ettiği ve hareketle geçen ağrılarda romatizmal durumlardan şüphelenmek gerekir. Safra kesesi problemlerinde omuza vuran ağrı olabilir. Safra kesesi ve pankreas sorunları, mide ülseri ve bağırsak tıkanıklıkları kendisini şiddetli karın ağrısıyla ortaya koyabilir. Çocukluktan bu yana devam eden ve nedeni bulunamayan ağrılarda Ailevi Akdeniz Ateşi denilen bir tür romatizmal hastalık ağrının sebebi olabilir.”

Baldır ağrıları tehlikeli olabilir

“Az bilinen tehlikelerden biri derin ven trombozu (DVT)’dur. İki bacak arasındaki çap farkının eşlik ettiği bacak ağrısı bacağın derin damarlarında meydana gelmiş bir kan pıhtısının habercisi olabilir. DVT, ameliyat ya da obezite nedeniyle uzun süreli yatak istirahatı ya da uzun mesafeli seyahatten kaynaklanan hareketsizlik, gebelik, pıhtılaşma eğimi olan ve bunu bilmeyen kişilerde doğum kontrol haplarının kullanımı sonrası, sigara kullanımı nedeniyle bazen de kanser durumlarında görülebilir.”

Bacak ağrıları en sık karşılaşılan şikayetler arasında  

“Türkiye nüfusunun yaklaşık dörtte birinin diyabet hastası olduğu gerçeğini göz önünde bulundurursak en sık görülen şikayetlerden biri de özellikle ayak ve bacaklarda görülen yanma hissidir. Ayak ve bacaklarda görülen yanma periferik nöropatinin ilk işaretlerinden biri olabilir. Bu durum diyabet dışında vitamin eksiklikleri, alkol kullanımı gibi nedenlere bağlı olabilir.”