Takvim'de yer alan habere göre meme büyümesi olarak da bilinen bu durumu Prof. Dr. Ufuk Bilkay anlattı...

Jinekomasti nedir?

Jinekomasti; erkek memesinin kadın memesine benzer şekilde büyümesidir. Erkekte meme büyümesi, hormonal değişikliklerde, ergenlikte, yaşlılıkta, aşırı alkol kullanımında, karaciğer hastalıklarında, bazı ilaçlara bağlı olarak görülür.

Ne zaman ameliyat yapılmalıdır?

Ergenlik döneminde erkeklerin meme dokusu bir miktar büyümekte ve yaklaşık 1-2 yıl sonra küçülmektedir. Bu nedenle meme dokusu büyüyen herkese hemen ameliyat yapılmaz. Jinekomasti ameliyatları ergenlik dönemini tamamlamış, en az 2 yıldır jinekomasti tanısı almış kişilere yapılır.

Ameliyatı nasıl yapılır?

İinekomastinin hafif ya da ileri derecede olmasına gore lokal anestezi veya genel anestezi ile yapılabilir. Eğer yağ dokusunda artış varsa sadece liposakşın uygulamak yeterli olur, Jinekomastiye neden olan parankimin artması ise o zaman cerrahi olarak çıkarmak gerekir. Bazen de her iki yöntemi aynı anda yapmak gerekebilir.

Ağrılı bir operasyon mudur?

Jinekomasti ameliyatından sonra genellikle, kişiyi rahatsız edecek şekilde ağrılar olmaz.

Ameliyat sonrası nelere dikkat etmeli?

Ameliyattan sonra genellikle aynı gün hastaneden taburcu olursunuz. 3 gün sonra banyo yapmanıza izin verilir. Yaklaşık 3 hafta kadar jinekomasti korsesi veya memeler üzerine basınç yapan sargılar kullanmanız gerekmektedir. Çünkü ödemler azalınca korse bol kalabilir ve etkisi azalabilir.