Pek çoğumuz çocuğumuz veya yakınımızdaki bir insan hafif soğuk algınlığı bile geçiriyor olsa hemen antibiyotik alıyoruz. Veya herhangi bir doktora gittiğimizde, eczeneye başvurduğumuzda ilk veridiği ilaç da antibiyotik olabiliyor. Oysa antibiyotik bilinçsiz ve gereksiz yere kullanıldığında faydasından daha fazla bir tahribata neden olabiliyor, hatta öldürebiliyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesinde, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Yardımcı "antibiyotiklerin abc"sini anlattı. Yardımcı'ya göre, yanlış kullanılan antibiyotkler hastayı ölüme bile götürebilir.

VİRÜSLERLE SAVAŞMADA HİÇBİR FAYDASI YOK

Antibiyotiklerin ağrı kesicilerden sonra en çok kullanılan ilaç grubu olduğuna dikkat çeken yardımcı, antibiyotikler sayesinde enfeksiyon hastalıklarından ölüm ve sakat kalma oranının önemli ölçüde azaldığını söylüyor. Fakat tüm enfeksiyon hastalıklarını antibiyotiklerle düzelmeyeceğini kaydeden Yardımcı, "Antibiyotikten önce virüs ve bakteri ayrımını iyi bilmek gerekiyor. Virüsler en küçük mikrop olup, kendi başlarına üreyemezler. Fakat bakterilerin büyük mikrop olup, kendi başlarına çoğalabiliyorlar. Bu yüzden bakteriler dokularımızı harap edip ciddi hastalıklara yol açıyor. Buradaki en önemli bilgi; yalnızca bakterilerin antibiyotiklerle öldüğüdür." diyor. Her bakterinin her antibiyotikle ölmeyeceğini kaydeden Yardımcı, bakterilerin türüne göre antibiyotik verilmesi gerektiğini söylüyor. Yardımcı, bakterilerin solunum yolları, idrar yolları, cilt, yumuşak doku, kemikler ve diğer iç organların hepsinde enfeksiyona neden olabileceğini kaydederek, "Antibiyotikler mikroplarla etkileşime girip, onların hücre yapılarını bozarlar. Hücre zarı veya iç yapısı bozulan bakteri üreyemez ve kolayca ölür. " diye ekledi.

EN BÜYÜK YAN ETKİ KAN HÜCRELERİNDE BOZULMA

Yardımcı, antibiyotikler yalnızca bakterilerle değil hücrelerimizle de etkileşime girdiğine dikkat çekiyor. Bunun sonucunda yan etkilerin ortaya çıktığını belirten Yardımcı, "En sık sindirim sistemini etkilerler. Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı yapabilirler. Vücuttan atılmaları temel olarak böbrek ve karaciğer yoluyla olduğundan böbrek-karaciğer fonksiyonlarını bozabilirler. Kan hücrelerimizde bozukluklara yol açabilirler. En önemli yan etkileri ise alerjidir. Çok hızlı gelişen ve 'Anafilaksi' adı verilen alerjik reaksiyon türü ölüme bile yol açabilir." dedi. Yardımcı, antibiyotiklerin yalnızca bakteri enfeksiyonlarında kullanılması gerektiğini söylüyor. Bu enfeksiyonların çoğunlukla ciddi hastalık tablolarına yol açtığını kaydeden yardımcı, "Halsizlik, ateş, vücut ağrıları, iştahsızlık gibi genel belirtiler dışında tuttukları organa göre de belirti verirler. Boğaz enfeksiyonlarında boğazda yanma, yutma güçlüğü görülürken, idrar yolu enfeksiyonlarında idrarda yanma, sık idrara çıkma görülebilir." dedi

ANTİBİYOTİK DİRENCİ BAKTERİLERİ ÇOĞALTIP GÜÇLENDİRİYOR

Yardımcı, yanlış antibiyotik kullanımının en sık üst solunum yolu enfeksiyonlarında görüldüğünü söylüyor. Boğaz ağrısı ve burun akıntısı olan bir çok kişi doktora danışmadan hemen antibiyotik aldığını hatırlatan Yardımcı, "Grip de dahil olmak üzere üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğu virüslerden kaynaklanmaktadır. Bunlarda antibiyotikler etkisizdir. Bu yanlış kullanım etkisiz tedaviye ve hastalığın uzamasına ve 'Antibiyotik Direnci' gelişimine yol açıyor. Bakteriler antibiyotiklerin yanlış kullanımında antibiyotiği tanıyarak yapılarında değişiklik yapar ve kendilerini öldürmesini engellerler. Ayrıca bu bilgiyi bir sonraki nesillere de aktarırlar. Artık direnç geliştirdikleri antibiyotik türünden hiç etkilenmezler. Daha rahat ürer ve vücudumuza daha çok zarar verirler." dedi.

İLAÇ TEDAVİSİNİ YARIDA KESMEK HASTALIĞI KRONİKLEŞTİRİYOR

Yardımcı, en sık görülen kullanım hatasının doktorun verdiği antibiyotiği yetersiz dozda ve önerilenden daha kısa sürede alınması olduğunu söylüyor. Belirtilerin azalması üzerine dozun atlamaması veya ilacın bırakmaması konusunda uyaran yardımcı, "Bu durum bazen enfeksiyonun daha kuvvetli bir şekilde geri gelmesine, bazen de kronikleşmesine yol açıyor. 'Antibiyotik Direnci' ne neden oluyor" dedi.

ÇEVREYE DEĞİL DOKTORA SORUN

Antibiyotiklerin doktor tavsiyesiyle kullanılması gerektiğini vurgulayan Yardımcı, belirtileri internetten okuyup oradan edinilen bilgilerle veya çevrenin öneriyle antibiyotik kullanımı bir çok istenmeyen sonuca yol açtığını söylüyor. Yardımcı, ateşli hastalıklara yalnızca bakteriler neden olmadığına dikkat çekerek, "Doğru antibiyotik kullanımı hızlı, etkin ve güvenli enfeksiyon kontrolüyle sağlığımıza bir an önce kavuşmamızı sağlar."diyor.