Nöroloji Uzmanı Dr. Yüksel Sandıkçı, soğuk havaların yüz felcine yol açabildiğini belirterek şunları söyledi:

"Yüz hareketlerini sağlamak amacıyla beyinden gelen komutları kaslara ileten yüz sinirindeki sorunlar bu hastalığa neden olmaktadır. Yüz felci, kişiden kişiye çok farklı bir şekilde kendini gösterir. Bazen çok hafif olur ve ancak kişi gülünce anlaşılır. Yüzün yarısı kısmen hareketsiz ve ifadesiz kalır. Bazen de ağzın bir kenarı sarkar ve kişinin sürekli ağzından salgılar akar. Ağzın iki tarafında aynı anda felç çok nadiren görülür. Buna ilaveten daha ağır rahatsızlıklarda ortaya çıkabilir."

KORUNMA YOLLARI 

Dr. Yüksel Sandıkçı yüz felcinden korunmak için özellikle soğuk ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkarken bir atkı, şapka veya örtü yardımıyla yüzün, başın ve kulak çevresinin korunmasının önemini vurguladı. Dr. Sandıkçı şöyle konuştu:

"Yüz ıslakken soğuğa çıkılmamalıdır. Soğuk havada en çok rastlanan yüz felci, araba camının açık bırakılması veya motosiklet kullananların sürekli rüzgara maruz kalmasından kaynaklanıyor. Çok soğuk havalarda rüzgara maruz kalmamak için özellikle motosiklet kullananların atkı ve şapka takması, otomobil kullananların da camlarını uzun süreli açmaması gerekiyor. Yüz felcini rahatlatmak için sakız çiğnenebilir. Ancak yine de yüz felci gelişirse bir an önce hastaneye başvurmak ve tedavinin erken başlanması hastalığın şiddetinin ve etki süresinin azalmasını sağlayacaktır. Yüz felci olan hastaların yaklaşık yüzde sekseni normal bir tedaviyle bir ay içinde iyileşebiliyor."