Özel Bağlar Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Gülay Kızıl, detoks ve zayıflamayla ilgili bilgi verdi. Kızıl, kirli hava, sigara ve alkol kullanımı ile tıbbi ilaçlar ve yanlış beslenme sonucu vücutta oluşan zararlı maddelerin doğal beslenme yöntemi de denilen detoksla vücuttan uzaklaştırıldığını belirtti. Toksik madde de denilen bu zararlı maddelerin bağışıklık sistemini zayıflatarak sağlık problemlerine neden olduğunu anlatan Kızıl, detoksun amacının vücutta oluşan toksik madde denilen serbest radikallere karşı antioksidant alımını arttırarak bağışıklık sistemini güçlendirmek olduğunu kaydetti.

"Detoks denince akla sadece sebze, meyve gelmemeli"

Detoks denilince akla sadece meyve ve sebze sularının tüketildiği çok düşük kalorili listelerin gelmemesi gerektiğini vurgulayan Kızıl, "Detoks tek başına sıvı beslenmeyi içermez. Tam tersine gerçek anlamda bir detoksun kuru baklagil, tahıl, balık ve probiyotik besinleri de içermesi gerekir. Detoksun tam anlamıyla amacına ulaşabilmesi için özellikle ve özellikle işlenmiş maddelerin, rafine şekerin diyetten uzaklaştırılması ve detoks programı ile beraber sıvı tüketimimizin mutlaka arttırılması gerekir. Bunun dışında benim danışanlarım için hazırladığımı karışımlar, yeşil çay, beyaz çayla hazırlanmış, sebzeli, meyveli karışımlar vardır. Bunların mutlaka diyetisyen kontrolünde hazırlanması gerekir. Detoksun tek başına zayıflama yöntemi olarak algılanmaması lazım" dedi.

Detoks ne zaman yapılır?

Birkaç hafta üst üste aşırı derecede karbonhidrat tüketen, ödem oluşan, geleneksel beslenmenin dışına çıkan ve bayramlardan sonra danışanlara detoksu önerdiğine dikkat çeken Kızıl, şunları kaydetti:

"Diyetisyen eşliğinde hazırlanmış sağlıklı bir detoks programının ideal süresi kesinlik bir haftayı geçmemeli. Hazırlamış olduğum detoks programlarında danışanlarıma gün içerisinde kullandığım bir karışımı sizinle paylaşmak istiyorum. 2 adet sallama poşet çay. Bu beyaz veya yeşil çay olabilir. Bunun dışında 1 adet dilimlenmiş elma, yarım dilim limon, bir parça, özellikle parça olmasını istiyorum zencefil, 1-2 adet karanfil ve birkaç yaprak nanenin akşamdan bir karışım içerisinde bekletilmesini ve sabah uyandığımız zaman bu karışımı süzdükten sonra gün içerisinde soğuk muhafaza olarak da tüketmenizi öneriyorum."