Biz danışanlarla konuşurken hep fikirler uçuşur. Bir danışanım, kinoa, goji bery, cranberry yemek isterken diğeri de bu popüler besinleri hiç istemeyebilir. Lezzetsiz bulur veya fiyatları çok yüksek olduğu için almak istemeyebilir. Yemesi şart mı? Hayır değil. Diyet yaparken mutlaka yapmanız gerekenler var, bir de yapsanız iyi olur ama çok da şart değil kısmı var. Size bu ikisi arasındaki farkları hatırlatmak için bu listeyi hazırladım. Diyette başarılı olmak isteyenler için harika ipuçları veriyorum. Bunların bazılarını kafanıza takın, asla unutmayın ve her ne olursa olsun yapın. Bazılarını da kafanıza takmayın. Bu listeyi kesip buzdolabına yapıştırın ya da eşiniz dostunuz ile paylaşın.

KAFANIZA TAKIN

* Ne olursa olsun ara öğünleri atlamayın. Aç gezmeyin.

* 'Amaan diyetimde et yazıyor ama ben onun yerine peynir ekmek yedim' demeyin. Size ne yazıldıysa yediklerinizi ona göre programlayın.

* Kahvaltısız güne başlamayın

* Su içmekten vazgeçmeyin.

* Sebze-salata olmadan olmaz. İster kahvaltıda, ister öğle ve akşam yemeklerinde mutlaka sebze olmalı.

* Tam tahıllı yiyecekler seçin. ‘Bulgur yerine pirinç olsa ne olur' demeyin. Tercihleriniz sağlığınızı ve vücut ağırlığınızı etkiler. Bu yüzden pirinç yerine bulgur, beyaz un yerine tam buğday un, şekerli gevrek yerine tam tahıllı kahvaltılık gevrek, beyaz makarna yerine tam undan makarnayı seçmelisiniz.

KAFANIZA TAKMAYIN

* Çok yoğun bir gündü ve ara öğünler aksadı, saatleri kaydı ama yine de yediniz. Saatleri kafanıza takmayın!

* Her akşam programda et-balık-tavuk var. Canınız çekmediyse ve onun yerine sadece sebze-yoğurt ile geçiştirdiyseniz olabilir. Lakin haftada 2 günü geçmesin.

* Peynirli, zeytinli, yumurtalı klasik kahvaltınızı yapmaya vaktiniz olmadı mı? Kahvaltı yerine sütlü kahve ve 5-6 badem atıştırın. Hiç yoktan iyidir .

* 3 litre su hedefini yapamıyorsanız, takmayın. Ama 1.5-2 litre hedefini mutlaka sağlayın, üzerini bitki çayları ile destekleyin.

* İlle de zeytinyağlı pırasa yapmanız şart değil. Vaktiniz veya el beceriniz yoksa ya da mutfakta çalışmayı sevmiyorsanız takmayın. Tencere yemeği şart değil ama sizi oyalamayan küçük tarifler bulmalısınız. Brokoli salatası, yoğurtlu kabak, közlenmiş patlıcan ve biber gibi kolay yapabileceğiniz veya marketten alabileceğiniz sağlıklı alternatifleri öğrenmelisiniz. Pişiremiyorum diye sebzeden tamamen vazgeçerseniz olmaz.

* Eğer tam buğday bulmakta sorun yaşıyorsanız çok da zorlamayın! Öğünlerde tam buğday unundan makarna veya kinoa yemeniz şart değil. En kolay bulabileceğin tahıl grubu ekmek. Öğünlerinize tam buğday ekmeği ekleyin yeter. Tam buğday unu ile farklı tarifler de deneyebilirsiniz.

Güneş AKSÜS / GAZETE HABERTÜRK