Son zamanlarda adı sıkça duyulan Ebola hastalığı, birçok ülkeyi etkisi altına alıp ölümcül sonuçlara neden oluyor. Kan, salgı ya da dışkı gibi faktörlerle insandan insana kolayca bulaşabilen Ebola hakkında bilgi veren Özel Medline Aydın Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Serkan Kurnaz, "İlk olarak Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyetinde görülen Ebola virüsü, insanlarda ve diğer canlılarda kanamalı ateşe neden olan bir virüstür. İlerleyen evrelerinde organ yetmezliğine neden olan Ebola virüsü, ölüme neden olan ciddi bir sağlık sorunudur. Ebola virüsü; kan, salgı ve dışkı teması ile kişiden kişiye bulaşabilir. Aynı zamanda; enfekte salgılarla kontamine olmuş objelerle temas olması halinde ve defin işlemleri sırasında cenazeye doğrudan temas edilmesi halinde bulaşır. Ebola virüsü, kontrol altına alınmazsa salgınlara neden olabilir" dedi.

KANAMAYLA ORTAYA ÇIKIYOR

Ebola hastalığının kanama ile kendini belli etmeye başladığının altını çizen Dr. Kurnaz, şunları söyledi: "Virüs, vücuda girdikten sonra ortalama 5-10 gün içinde hastalık gelişir. Hastalığın ilk belirtileri; ani başlangıçlı yüksek ateş, üşüme, titreme ve bitkinliktir. Diğer belirtileri; şiddetli baş ağrısı, kas ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısıdır. Ancak, Ebola virüsünün en belirgin belirtisi ilerleyen dönemde ortaya çıkan kanamalardır. İlerleyen dönemde göz, burun, kulak, ağız ve rektumdan kan gelebilir. Ebola virüsü vücuttaki beyaz kan hücrelerini hızla yok ederek bağışıklık sistemini çökerttiği için insan vücudunun virüse karşı savaşamaz hale gelmesi sonucu organ yetmezliği görülür. Ebola virüsü hastalığı salgınlarında ölüm oranı yüzde 90'lara kadar çıkabilir."

EBOLA VİRÜSÜ HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLÜYOR?

Adını Afrika'daki bir nehirden alan Ebola virüsü bugüne kadar genel olarak; Liberya Cumhuriyeti, Gine Cumhuriyeti, Sierra Leone Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Güney Sudan, Fildişi Sahilleri, Uganda ve Kongo Cumhuriyeti'nde görüldü. Ancak, son zamanlar da Avrupa ve Amerika'da da Ebola virüsünü taşıyan kişilere rastlandı.