Gül Gölge Saygı

Aşırı el terlemesinden mustarip hastaların birçoğu tedavi edilebilir bir rahatsızlıkla karşı karşıya olduklarını ve tedavi için nereye, hangi branşa başvuracaklarını bilmiyor.

"Hiperhidrozis, sinir sisteminin sempatik sinir adı verilen bir bölümünün, aşırı fonksiyon görmesiyle ellerde, koltuk altlarında, yüzde ve ayaklarda aşırı terleme oluşmasıdır” diyen Prof. Dr. Gökhan Yuncu, açıklamalarını şöyle sürdürüyor:

“Avuç içi terlemesi esas olarak duygusal yani heyecanlanma sırasında olmakla birlikte sıcaklıkla da tetiklenir. Ellerde aşırı terleme insanı sosyal, mesleki ve psikolojik açıdan etkileyerek yaşam kalitesini bozar. Bu hastalıkta ailesel yatkınlık söz konusudur. El ve ayak terlemeleri, erken çocukluk döneminde başlar, ergenlikte belirgin hale gelir. Kişinin eline aldığı her nesne ıslandığından, bu durum spor yapmayı, bilgisayar kullanmayı, ödev yapmayı sıkıntılı hale getirir. Sınavlarda sınav kâğıdı ıslanır, müzik aleti çalamaz. Islak ellerde, fiziksel tahriş ile dermatitler meydana gelebilir. Endoskopik küçük bir girişim olan cerrahi tedavi yüzde 95-100 oranında başarıya sahiptir.”

Hiçbir rahatsızlığınızı görmezden gelmeyin ve uzmanlarına başvurun.

Kaynak: Habertürk