"Pratik olarak hamilelik ve doğum sonrası dönemde annenin beslenmesinde çok önemli bir fark yoktur ancak doğum sonrası dönemde en önemli değişiklik genelde annelerin kendi beslenmelerine bakışı ve algılaması olur. Birçok anne, hamileliğinde aldığı kilolardan bir an önce kurtulma endişesi içerisinde diyet yapmaya başlar. Oysa ki doğumdan hemen sonra, bebeğin emzirilmesi gereken dönemde diyet yapmak son derece yanlıştır.” diyen Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opertatör Dr. Ayşe Duman’dan hamilelik sonrasında kalori kontrolünün nasıl olacağı hakkında bilgiler aldık.

Annenin fiziksel iyileşme sürecini tamamlaması, uykusuz geçen gecelerin ardından enerji ihtiyacını karşılayabilmesi, kendini anneliğe hazırlayabilmesi, bebeğini yeterince kaliteli anne sütü ile besleyebilmesi için, bu dönemde diyeti
önermiyoruz.
 
Ortalama günlük 2000 kalori alınmalıdır!

İyileşme sürecine katkıda bulunmak ve süt üretimini arttırmak için hamilelik dönemine oranla daha fazla kalori almamız gerekir. Beden yapısına göre farklılık gösterse de ortalama günlük 2000 kalori alınmalıdır. Kalori alımını azaltmaktan ziyade aktif olmak ve bebeğimizi emzirmek, vücudun eski haline dönmesinde çok daha faydalıdır.
 
Proteinlere özellikle yer vermeli!

Doğum sonu dönemde gerekli besinlerden yeterli oranda aldığımızdan emin olmak gerekiyor. Annenin bu dönemde artan protein ve demir ihtiyacı karşılanmalıdır. Beslenmede proteinlere özellikle yer vermeli, hayvansal proteinin yanında bitkisel protein (fasulye-nohut gibi) alınmalıdır. Haftada 1-2 öğünde balık tüketilmeli, günde bir yumurta, peynir, yoğurt gibi ürünler yenmelidir. Hamilelik dönemine oranla 1-2 porsiyon fazla süt ve süt ürünleri, 2 porsiyon C vitamini kaynağı sebzeler ve meyveler sofranızda olmalıdır. Kuru meyveler ve kuruyemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi mineraller açısından da zengindir. Ancak yüksek kalori içerdikleri için tüketilen miktarları sınırlamak gerekir. Karbonhidrat ihtiyacımız için pilav, makarna, patates, ekmek gibi kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir.
 
400-800 mikrogram folik asit alın!

Doğum sonrası dönemde de hamilelikte olduğu gibi ilaç kullanımına çok dikkat etmeli, doktorumuza danışmadan ilaç kullanmamalıyız. Anne sütü yolu ile bebeğimize geçebileceğini unutmamalıyız. Emzirme döneminde de hamilelikte de olduğu gibi 400-800 mikrogram folik asit alınmasında fayda var.
 
Doğumdan sonra emzirme döneminiz içerisinde günlük 3 litre sıvı almaya özen göstermeli, hazır meyve suları ve asitli içecekler yerine az şekerli komposto suyu ve taze sıkılmış meye sularını tercih etmelisiniz. Mümkün olduğunca çay ve kahveden uzak durmalı, eğer çok isteniyorsa kansızlığı önlemek için yemeklerden 2-3 saat sonra açık ve limonlu çay tüketilebilir.
 
Kilolar ne zaman, nasıl verilmeli?

İlk 6 hafta boyunca diyet sözcüğünü tamamiyle unutmak gerekir. Zaten bebeğin isteklerini karşılamak için çok az uyku ile geçen geceler nedeni ile dış görünüşle ilgilenmek pek mümkün olmayabilir. Ayrıca bu dönemde bebeğin sağlığı içinde mutlaka kaliteli anne sütü gereklidir ve diyet uygun değildir.
 
600-700 kaloriyi sadece emzirerek verebilirsiniz!

Vücudun hamilelik öncesi döneme ne zaman geçeceği, hamilelikte alınan kilo miktarına, hareketliliğe, bebeğinizi emzirip emzirmediğinize, metabolizma hızınıza ve genetik yapınız gibi kalıtsal unsurlara bağlıdır. Doğru olan bebeği anne sütünden mahrum bırakmamak olmalıdır. Hamilelik boyunca alınan kiloları 9 ayda aldığımızı düşünürsek, hamilelik sonrasında da kiloları vermek için kendimize 1 yıllık bir süre tanımalıyız. Anneler doğumdan sonra günlük 600-700 kaloriyi  sadece emzirdikleri için harcamış olurlar. Buda ortalama 1 saatlik orta düzey egzersize eş değer kalori yakmak demektir. İlk 4 ayda aylık yarım-bir kg zayıflama normaldir. Anne çok şişmansa, ayda 2 kg kayıp da gözlenebilir. Ancak ayda 2 kg'ın üzerinde zayıflamak emziren anne için sakıncalıdır. Hekim izni olduktan sonra hafif yürüyüşler yapmak ve düzenli egzersizler kilo vermeyi çabuklaştıracaktır. Doğum sonrası yapılacak egzersizlerde kilo vermeyi ve vücudu forma sokmayı kolaylaştırır.
 
Bu dönemde eşlere büyük görev düşmektedir!

Eşlerin, annenin dış görünüşü ile algılayışını olumlu ifade etmesi, zaten yorgun olan ve hormonal dengelerin alt üst olduğu bu dönemde, annelere gereksiz stress oluşturmaması önemlidir. Emziren tüm anneler, kalori miktarlarına dikkat ederek yaklaşık 9-10 ay içerisinde eski vücutlarına geri döneceklerdir.

Kaynak: Anne Bebek Dergisi