Tüm dünyada en sık görülen cinsel hastalıklardan biri olan molluskum hastalığı hakkında tüm bilinmeyenleri deri ve zührevi hastalıklar uzmanı Prof. Dr. Özlem Su Küçük açıkladı.

Molluskum nedir? 

Siğile benzese de farklı bir virüsün neden olduğu ciltteki kabartılardır. Poxvirüs ailesinden Molluskum Kontagiozum virusünün (MKV) etken olduğu, sık karşılaşılan viral bir enfeksiyondur.

Virüs, enfekte bireyler ya da havlu, spor veya dövme aletleri gibi kontamine aletlerle direkt temas sonucu bulaşır. Tüm dünyada görülen hastalık, sıklıkla küçük çocuklar ve genç erişkinleri etkiler. Cinsel yolla da bulaşabilen bir hastalıktır.  Birkaç hafta süren kuluçka döneminden sonra döküntü ortaya çıkar.

Bu döküntü, atopik egzamaya sahip bireylerde daha sık ve yaygın görülür. Bazen de herhangi bir nedenle bağışıklık sistemi baskı altında olan kişilerde ya da bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi alanlarda çok sayıda Molluskum Kontagiosum lezyonları gelişebilir.

Özellikle de insan bağışıklık yetmezliği virüsü (HIV) ile enfekte bireylerde görülür. Son yıllardaki HIV pozitif hasta sayısındaki artış nedeniyle, tedaviye dirençli vaka sayısı ve hastalık oranlarında artış tespit edilmiştir. Ancak molluskum kontagiosumlu bireylerin büyük çoğunluğu sağlıklıdır.

Nasıl belirtiler verir?

Bu selim seyirli hastalık, deri ve mukozada yerleşen ortalama yarım cm çapında küçük lezyonlar olup (nadiren daha büyük de olabilirler) deriden kabarık, yarım küre şeklindedir ve parlak bir yüzeye sahiptirler. Lezyonlar tipik olarak beyaz veya deri renginde, incimsi karakterde, kubbemsi ve göbeklidir. Peynirimsi bir tıkaç içeren merkezi çukurluğa sahip olmaları en çarpıcı özellikleridir.

 Bazen lezyonların çevresinde egzamaya benzer şekilde kuru bir kırmızılık görülebilir. Bir kişide sadece bir veya birkaç adet lezyon bulunabilir, genellikle sayıları 20’den azdır. Daha çok gruplar halinde göze çarparlar. Az sayıda kişide lezyon sayısı 20’den fazla olabilir.Molluskum tedavisi var mıdır? Nasıl tedavi edilir?


Molluskum Kontagiosum bazen kendiliğinden de iyileşebilir. Lezyonlar genellikle 6-18 ay içinde kendiliğinden de kaybolurlar. Bazen bu süre daha uzun olabilir. Lezyonlar kaybolmadan önce kırmızı, kabuklu bir görünüm alabilirler ve iyileştikten sonra deride küçük çökük izler bırakabilirler. 

Tedavi seçeneği kısmen bireyin yaşına bağlıdır. Birçok tedavi şekli ağrılıdır.•Potasyum hidroksit (%5-10) içeren, hazırlatılmış veya hazır solüsyon lezyon üzerine doktorun önerdiği şekilde ve doktor gözetiminde uygulanabilir.
•Lezyonlar sivri bir iğne ile delinerek, penset ile sıkılabilir. Bu işlemden önce ağrı kesici krem kullanılabilir.
• Lezyonlar küret denilen sivri bir alet ile kazınarak temizlenebilir (küretaj).
• Lezyonlar belli aralıklarda sıvı nitrojen (kriyoterapi) ile dondurulabilir.• Göz kapaklarındaki lezyonlar için bir göz hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir. Tedavi zaman ve sabır gerektirir.

Öte yandan lezyonlar kendiliğinden kaybolana kadar tedavisiz de bırakılabilir. Ancak bu süre içinde lezyonların yayılıp enfekte olma riski de vardır.Molluskuma karşı nasıl önlemler almak gerekir?

Enfeksiyonu olan kişi, virüsü başkalarına özellikle de kendi aile bireylerinize bulaştırmamak için sadece kendi havlu, iç çamaşırı ve kıyafetlerini kullanmalıdır.

Hastalar iyileşene dek yüzme havuzu, hamam, sauna gibi ortak kullanım alanlarından uzak durmalıdır. Bununla birlikte, Molluskum Kontagiosumlu çocukların okuldan uzak kalmalarına gerek yoktur.