Columbia Üniversitesi’nde hamile kalmada sorun yaşayan 188 kadınla ilgili yapılan araştırmada, gluten intoleransı yüksek kadınlarda kısırlık vakalarının 6 kat fazla olduğu anlaşıldı.

Kısır kadınlarda 'gluten' maddesinin çok fazla bulunduğunu ve bunun da fazla ekmek tüketiminden kaynaklandığını söyleyen uzmanlar, uyarıda bulundu. Columbia Üniversitesi'nde hamile kalmada sorun yaşayan 188 kadınla ilgili yapılan araştırmada, gluten intoleransı yüksek kadınlarda kısırlık vakalarının 6 kat fazla olduğu anlaşıldı. Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, ekmek tüketen kadınlarda, nedeni bilinmeyen kısırlık oranının arttığını söyledi. Erkekteki kısırlık sebeplerinin yüzde 30, kadına bağlı olan sebeplerin ise yüzde 40 oranında olduğunu söyleyen Çoksüer, bunun dışında her iki birey için kısırlığa bağlı olan sebebin yüzde 15 oranda olduğunu ifade etti. Aynı zaman da gluten intoleransı olan hastalarda ekmeğin sadece kısırlık problemine yol açmadığını, gebelik kaybına, âdet düzensizliğine ve âdet gecikmesine de neden olabildiğini ifade eden Çoksüer, ''Glutensiz diyet tüketimi gebelik oranlarını artırır" dedi.

RUJA DA DİKKAT

Gluten maddesinin bazı kozmetik ürünlerde de bulunduğuna işaret eden Çoksüer, "Makyaj malzemesi olarak kadınların vazgeçilmezi olan bazı rujlarda da gluten maddesi bulunmaktadır. Gluten hassasiyeti teşhisi insanlar için başlangıç zamanından itibaren iyi bir bakım ve diyetle gayet iyi bir yaşam sürülebilir" diye konuştu. Medical Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Yard. Doç. Dr. Aynur Erşahin ise gluten maddesi fazla olan kadınların zor gebe kaldığını ve gebeliklerinin zor ilerlediğini belirterek, "Gluten maddesi özellikle bağışıklık sistemini etkilediği için gluten intoleransı dediğimiz çölyak hastalığında bu şekilde tekrarlayan düşüklerde görebiliyoruz. Zor gebe kalabiliyorlar ve gebelikleri zor ilerliyor" ifadesini kullandı.