Fiziklerine hayran kaldığınız çoğu insan, gereksiz enerji, tuz, şeker ve yağdan uzak durup, enerjik olmayı sağlayacak düzeyde protein, vitamin, mineral ve lif tüketir. Yani hiçbir faydası olmayan anlık mutluluk kaynaklarını tüketmeyip, sağlıklı alternatifleri tercih eder…

İşte sağlıklı atıştırmalıklar

Televizyon karşısında, yüksek sodyum, yağ ve koruyucu içeren paketli cipsler tüketmek yerine, az yağ ve tuzla hazırladığınız mısırı deneyin. Tuzu yani vücutta su tutulumuna neden olan fazla sodyumu azaltmak için sevdiğiniz baharatlardan faydalanabilirsiniz. Yağsız pişirilen bir kase mısır, bir dilim ekmek kadar kalori içerir.

Dondurmadan vazgeçemiyorsanız

Şekerli yiyecekler genellikle karşı konulmaz gibi gelir ancak yedikten sonra çoğu kişi “Keşke yemeseydim” der. Siz de bunu diyorsanız farklı alternatiflere alışma zamanınız gelmiş demektir…
– Meyveli dondurma tüketmek yerine buzluktan çıkardığınız üzümü yemeyi deneyin. Şeker açlığına en hızlı yanıtı verecek olan üzümün tazeleyici tadı şeker ihtiyacınızı karşılar.
– İçine meyve koyup yoğurt yiyerek puding tadı alabilirsiniz.
– Buz kalıplarına sevdiğiniz bir kuru meyveyi koyup üzerine de yoğurt ekleyerek dondurun, İşte size sağlıklı ve atıştırmalık dondurma…
– Kalorisi 40 ile 180 arasında değişen kurabiyeler yerine, fırında tarçınlı meyve cipsleri tüketin.
– Elma, muz ve portakalı erittiğiniz bitter çikolataya batırıp dolaba atabilir ve kahvenizin yanında tüketebilirsiniz.

Çikolatanın da  alternatifleri var

Çikolata bayanlar için karşı konulmazdır ancak yüksek yağ ve şeker içeriği nedeniyle alternatifleri tüketilmelidir. Çikolataya duyulan istek magnezyum açığıyla doğru orantılıdır.

Karabuğday, kinoa ve siyez bulguru

– Frozen gibi meyveli karışımlar şu sıra oldukça popüler ancak 3-4 porsiyon meyveyi 1 dakikada tüketmek daha çok acıkmanıza neden olur. Üstelik bünyenizde oluşan fazla insülin salınımı yağlanmanızın önünü açar. Bu nedenle maden suyu ya da buzlu suyun içine attığınız dilimlenmiş meyveleri tüketmeniz daha sağlıklı olur.
– Pirinç pilavını seviyor olabilirsiniz ancak bel çevrenizi nasıl genişletebildiğini bilseniz yemekten vazgeçersiniz. Pirinç pilavı yemek yerine iştah yönetimini kolaylaştıracak karabuğday ve kinoayı deneyebilirsiniz. Ya da Kastamonu yöresine özgü siyez bulguru gibi diğer buğday türlerine oranla yüksek oranda lutein, karotenoit, fenolik bileşikler içeren ve doygunluk hissini yakaladığınız alternatiflerle tanışabilirsiniz.