Türk Ebeler Derneği Başkanı Nazan Karahan, kırmızı et tüketiminin, gebelik döneminde bebeğin büyümesinde ve organlarının gelişmesinde önemli olduğunu söyledi.

Gebelik döneminde etin önemli protein kaynağı olduğunu ifade eden Karahan, "Bu dönemde et çok önemlidir. Etten maksimum faydayı alabilmek için de mümkünse C vitaminiyle tüketmek gerekiyor. Yanında, bol yeşil yapraklı salata ve portakal suyu tüketmek son derece önemlidir" diye konuştu.

"Gebelik döneminde çiğ et tüketimi zararlı"

Karahan, gebelik döneminde çiğ et tüketmenin zararlı olduğunu vurgulayarak, "Gebelik döneminde çiğ etten oluşan her şeyden uzak durulmalıdır. Et, en az 24 saat dinlenmiş şekilde yenilmesi lazım. Eti aşırı pişirmemek gerek. Et çok piştiğinde içerisindeki bazı faydalı şeyleri kaybetmiş oluyor. Ama az da pişmiş olmaması lazım. Bu sefer etin içindeki bazı mikroplar çok rahatlıkla kadını hastalandırabilir. Hatta bebeği çok olumsuz etkiler. Gebelikte mideyle ilgili sorunlar çok oluyor. Dinlenmemiş bir et mide sıkıntılarını daha da arttırabilir. Yani et kesildikten sonra iyi pişirilmiş ve dinlenmiş olacak. Ama biz Kurban Bayramı'nda et tüketimini abartabiliriz. Abartmadan kararı kadar yemek işin doğrusudur. Bayramda, hamilelerin günde iki porsiyondan fazla et yememeleri gerekmektedir. O bile çok aslında. 1 ideal ama biraz fazla yemek istiyorsa 2 porsiyonu geçmemeli. Bundan dolayı gebeler, bu dönemde et tüketimine dikkat etsin"

Hamilelerin fazla et tüketmesi halinde hazım problemi yaşayabileceğini kaydeden Karahan, bunun hamilelik sürecine zarar vermeyeceğini belirtti. Karahan, yine de et tüketiminin fazla abartılmaması gerektiğini vurgulayarak, "Eğer hamile kadının tansiyona yatkınlığı varsa biraz abartırsa tansiyon problemi ortaya çıkabilir. Ama tek başına et yemekten yüksek tansiyon problemi olmaz" dedi.