Sabahın erken saatlerinde çalan bir alarmdan daha kötü bir şey varsa, o da gecenin bir yarısı bacaktaki bir kramp (genellikle baldırınızdan ya da ayağınızdan yukarıya doğru görülen bir kas kasılması) ile uyanmaktır.

Kramp Belirtileri Nelerdir?

Bir kas kramp belirtileri şunlardır;

- Kasta kontrol edilemeyen ağrılar ve ani spazmlar hissi

- Kas seğirmesi

- Kaslara giden kanda ani azalmalar oluşu da bir krampa sebep olabilir, hatta uyku pozisyonumuz bile kramp sebebi olabilir.

- İnsanlar genellikle ayakları ve dizleri bükerek saatlerce başka bir pozisyona geçmeden yanları üzerine kıvrılıp uyurlar bu durum da kasların kasılmasına sebep olabilir.

- Bir başka ihtimal ise, yaşlanmayla meydana gelen tendonlardaki doğal kısalmalardır. Eğer ki bu bağ dokular çok kısa kalırsa, bu tendonlara bağlı kasların kasılmasına sebep olur –yaşlı insanlar bu yüzden sıklıkla kas kasılması deneyimler.–

- Hamile kadınlar da gece kramplarından muzdariplerdir ve bunun sebebi de bacak kaslarında gerilmeye sebep olan fazladan ağırlıktır.

- Bir diğer ihtimal ise; uterus (rahim) genişlemesi sonucu bacaklardan kalbe giden kan damarlarında baskı oluşması olabilir.

- Ancak, "ikincil" olarak tanımlayabileceğimiz; hassas ilaç tedavisinin yan etkileri (statinler, beta agonistler) ya da alkol bağımlılığı, Parkinson hastalığı, nöromüsküler hastalıklar, diyabet gibi iç salgı bezi hastalıklarının da sebep olabileceği bacak krampları görülebilir.

Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Elbetteki birçok sebebi olduğuna göre; kas kasılmasını aniden durduracak herkese özgü bir yöntem yok ve dahası her kramp birbirinden farklıdır. Ancak krampı biraz hafifletecek bazı yöntemler mevcut:

Kasılan kası esnetin ya da gerin (genellikle krampın etkisini geçirecek en etkili yoldur)

Ellerinizle kasa hafif masaj uygulayın.

Kramp giren bacağınızı hafifçe sallayın.

Sıcak bir duş alın ya da banyo yapın.

Etkilenen bölgeye buz şoku uygulayın.

Krampları Engellemek İçin Ne Gibi Önlemler Alınabilir?

Öncelikle, yaşam stilinizi ve egzersiz düzeninizi gözden geçirin. Gün içerisinde saatlerce oturarak mı çalışıyorsunuz? Egzersizleriniz sırasında yeterince esnemiyor musunuz? Bu durumlar kramp girme ihtimalini artırır.

Bu süre zarfında, birkaç değişiklik krampları önlemek için size yardımcı olabilir: dehidrasyonu engellemek için bol sıvı (6-8 bardak su) tüketin, bacaklarınızı ve ayaklarınızı yatmadan önce esnetin, yatak çarşafınızın iyice açık olduğundan emin olun böylelikle bacak ve ayaklarınız için rahatlıkla hareket edebilecekleri bir ortam hazırlamış olursunuz.

Böylesi durumlar kasılan kası germek ya da esnetmek ile düzelecek durumlar değildir, dolayısıyla durduğunuz rahatsızlık verici pozisyonu yavaşça değiştirin.

Öte yandan eğer ki, uyku sırasında meydana gelen kramplar sıklıkla uykunuzu bölüyorsa, doktorunuza başvurunuz.

Gebelikte Kramp şikayetini önlemek için neler yapılmalı?

Her gün kendinizi yormadan kısa,kısa yürüyüşler yapın.

Bol miktarda su içmeye özem gösterin.

Kalsiyum almaya dikkat edin ve bunu beslenmenize yansıtın. Bir günde minimum 2 bardak süt, bir kase yoğurt ve peynir yemeye çalışın.

Doktorunuz uygun gördüğü egzersizleri yaparak kan dolaşımını hızlandırabilir aynı zamanda yatmadan önce 10 dakika kadar minik bacak egzersizleri yapabilirsiniz bu kan dolaşımını hızlandıracaktır.

Bolca meyve tüketmeye dikkat edin potasyum açısından zengin meyvelere daha özen gösterin

Magnezyum ve potasyum yönünden zengin yeşil yapraklı sebzeleri ve baklagilleri tüketin.

Ayaklarınıza ve baldır bölgenize masaj uygulayın veya yaptırın.

Uzun saatler ayakta durmaktan kaçının ayrıca uzun süre hareketsiz kalmayın.

Kadınların çok sevdiği yüksek topuklu ayakkabıları gebeliğinizde terk edin ve çok dar sizi sıkan elbiseler tercih etmeyin.

Uyurken sol tarafınıza yatın, yatmadan önce bir duş alabilirsiniz.

Alkol, kahve ve sigara gibi maddelerden kesinlikle uzak durmalısınız.

Bacak yada ayak bölgesinde bir kramp esnasında kasları hafifçe germe hareketi yapılmalı. Bacak yukarı doğru yükseltilip kaldırılmalı ve bu sırada ayak parmakları yukarı doğru gerilmeli. Kasın dinlenmesini sağlamak amaçlı ıslak ılık bir havlu ile kramp bölgesi sarılabilir. Bununla birlikte yaşadığınız gebelikte kramp şikayetinize şiddetli ağrılar eşlik ediyorsa ve gün geçtikçe daha da şiddetleniyorsa damar sistemi ile alakalı bir sorun olabilir bu gibi durumda doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.