Sonbaharın ortalarına geldiğimiz şu günlerde soğuk havalar da kendini hissettirmeye başladı. Havaların özellikle bir sıcak ve bir soğuk olması soğuk algınlığını da beraberinde getiriyor. Gribe yakalananların bazıları bu durumu kolay atlatabilirken, bazıları da gribi ağır şekilde yaşayabiliyor. Gribe yakalanmak istemeyenlerin ilk olarak başvurduğu grip aşısı ne kadar etkili? Aşı olup olmamak konusunda tereddüt yaşayanlar bu haber sizin için.
 
Peki, nedir grip aşısı? Yan etkileri var mıdır? Kimler grip aşısı olabilir? Ne kadar süre etkilidir? Her yıl yapılması gerekir mi? Ne zaman aşı olunmalı? Grip aşısı ile ilgili merak edilen tüm soruları Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevin Karalar Ajanshaber’e cevaplandırdı.
 
“CİDDİ BİR YAN ETKİSİ YOKTUR”
 
Grip aşısı her yıl grip mevsimi öncesinde gripten korunmak için tek doz olarak ve genellikle kas içine uygulanan yöntem olarak tanımlayan Karalar şöyle devam etti:
 
Grip aşısının genellikle ciddi bir yan etkisi yoktur. Ama her aşıda olduğu gibi alerjisi olan kişilerde yan etki olabilir. Mesela yumurta alerjisi olanlarda yan etkisi olabilir. Grip aşısına daha önce alerjik reaksiyonları olanlarda olabilir. Nadiren olarak grip aşısının vurulduğu yerde enjeksiyon bölgesinde birkaç gün süren ağrı olabilir. Çok duyarlı hastalarda hafif ateş, yorgunluk ve kas ağrısı gibi geçici durumlar olabilir. 
 
“GRİP AŞISINI HER YIL OLMAK GEREKİR”
 
Grip aşısını her yıl olmak gerektiğini söyleyen Karalar, “Çünkü geçen yılın griplerine bakılarak yapıldığı için aşılar her yıl yenileniyor.  Eylül ayının başından itibaren kasım ayının ortaların kadar aşı yapılabilir. Hatta kişi hasta olmadıysa, grip olmadıysa aralığa kadar yaptırabilir. Genellikle eylül başı kasım ortası gibi yapılır diyebiliriz.” dedi. 
 
“ÖZELLİKLE GRİP AŞISI OLMASI GEREKEN KİŞİLER…”
 
Hamilelerde dâhil olmak üzere herkes grip aşısı vurulabileceğini söyleyen Karalar ayrıca “Çok önerdiğimiz kişiler arasında gebe kadınlar, 65 yaşından büyük insanlar, 23 aydan büyük sağlıklı bütün çocuklar, KOAH’ı olan, astımı olan, özellikle akciğer problemi olan, kronik akciğer hastaları, kalp damar sistemi hastaları, yaşlılar gibi kişilere özellikle öneriyoruz. 
Bu aşıyı vuran birkaç yer vardır. Kişide alerjik reaksiyon riski yoksa yaptırabilir. Ben ilk olarak hastane koşullarında yapılmasını öneriyorum.  Alerjisi olup olmadığını bilmiyorsa öncelikle hastanede yaptırıp daha sonra her yerde yaptırtabilir.” diye konuştu.
 
NE KADAR SÜRE ETKİ EDER?
 
“Grip aşısını vurulduktan 1 hafta 10 gün içerisinde etkisini görebiliyorsunuz. O süreden sonra koruyucu etkisiyle birlikte o yıl için hastalıklardan kurtulmuş ve korunmuş oluyorsunuz. 
 
Herkese mutlaka grip aşısı önermiyoruz. Risk gruplarına grip aşısı öneriyoruz. Sağlıklı genç bireyse, sık hastalanmıyorsa, ille de grip aşısı demiyoruz. Kronik hastalığı varsa kişi alerjikse hastalandığı zaman mutlaka antibiyotik kullanması gerekecekse, aşırı bakteri enfeksiyonu üstüne ekleniyorsa, ağır seyrediyorsa bu kişilerin aşı yapması uygundur.”
 
OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARIN OLMASI DAHA DA ÖNEMLİ
 
Koruyu ve önlem her zaman önemliliğini vurgulayan Karalar şöyle devam etti:
 
Bir de çocuklarda grip aşısı öneriyoruz. Çocuk her ne kadar sağlıklı olursa olsun paylaşımı çok olduğu dönemlerde hastalıkları da artıyor. Özellikle kreşe veya okul çağındaki çocukların yapılması daha da önemlidir. Siz ne kadar da tembihleseniz de ellerini yıkamak gibi en ufak bir şeyi bile yapamayabiliyor bundan dolayı da hastalığa yakalanması daha büyük oranda oluyor.  

Kaynak: AjansHaber