Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve Birliği'ne bağlı DPÜ Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin düzenlemiş olduğu 'Saç Dökülmeleri' konulu konferans Halk Eğitim Merkezinde halkın katılımıyla gerçekleşti. Konferansın konuşmacısı DPÜ Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Yrd. Doç Dr. Nazlı Dizen Namdar yaptı.

Saç dökülmesinin sistemik hastalıkların ön belirtisi olduğunu dile getiren Dr. Namdar, "İnsanlık tarihi boyunca saça büyük önem verilmiştir. Saç insanın doğal güzelliğinin bir parçasıdır. Kişisel ifadenin bir unsuru ve çoğu toplumlarda gücün ve cazibenin bir unsuru olmuştur. İnsan vücudunda 5 milyona yakın kıl kökü vardır. Bunların yüz bin tanesi çoğu saçımızdan oluşan baş kısmımızdadır. Hayatımızın belirli dönemlerinde az ya da çok dökülmeler olabilir. 

EN BELİRGİN NEDEN GENETİK YATKINLIK

Saç dökülmesi insanoğlunun en eski ve en önemli bir güzellik sorunlarından biridir. Günlük 50 ile 100 saç telinin dökülmesi normaldir. 100 den fazla saç dökülüyorsa, bu tıbbi bir hastalığın belirtisi ve hastalık olarak sayılabilir. 
 

Saç dökülmesinin en büyük sebebi genetik yakınlıktır. Erkeklerde hormonel değişime bağlı olarak 20'li yaşlarda saç dökülmesi başlar. Kadınlarda ise dökülme farklılık gösterir incelme ve seyrelme şeklinde özellikle menopoz dönemlerinde olur. Genç bir bayanın saçı dökülüyorsa bunun altında başka sebepler aramak gerekmektedir. Bunun için tıbbi yöntemlere başvurulmalıdır. 

Yaygın saç dökülmelerinin sebepleri fiziksel stres, psikolojik travma ile başlar. Başka nedenleri ise yüksek ateş, ciddi hastalık, cerrahi girişim travma, troid bezi sorunları, iyi beslenememe, ilaçlar, kanser tedavisi, vitamin eksiklikleri ve doğumdan 2-3 ay sonra ki hormonel dengelerin değişmesi nedeniyle saçlarımız dökülmektedir.

Saç dökülmesi teşhisi için mutlaka bir dermatoloğa baş vurarak kan tahlillerinin ve saç ile deri analizlerinin yapılması gerekmektedir. Biz DPÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak bu tetkik ve analizleri polikliniklerimizde yapmaktayız. Tahlil sonuçlarına göre de, uygun ilaç, uygun krem ve saç diplerine uygulanan kortizin tedavilerini yapmaktayız. Kesinlikle kulaktan duyma ilaç ve ürünleri kontrolsüz kullanılmasını önermiyoruz" dedi. Konferans sonrası Yrd. Doç. Dr. Nazlı Dizem Namdar'a, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mithat Ekici tarafından teşekkür plaketi takdim etti.