Ceyda Erenoğlu

Yaz aylarını güzel tatil anılarıyla geride bıraktık. Peki ya mevsimin bedenimizde bıraktığı izler? Yoğun sıcaklık, kuru hava, dik gelen güneş ışınları ile aşırı ultraviyole yüzümüze ve vücudumuza ne tür zararlar verdi? Denize korunmasız girenler için tuzlu suyun yıpratıcı ve kurutucu etkisi, tekne gezilerine meraklı olanlar için ılıktan öte sıcak esen rüzgârın kuruluk ve yıpranmaya ne tür katkıları oldu? Tüm bunlar yaz aylarının bedenimizde yarattığı olumsuz etkilerin sadece bir kısmı.

A, C VE E VİTAMİNLERİ ÖNEMLİ

Renee Klinik Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Reha Yavuzer, "Bu noktada çok sayıda ihmalimiz var. Yazın nemlendiricilerimizi daha az kullanıyor, güneş koruyucumuzu düzenli uygulamıyor ve yeterli uyumuyoruz" diyor. Tüm bu nedenler yaz aylarını cildimizin en fazla zarar gördüğü mevsim haline getiriyor. Cildin yenilenmesinde ve kolajen yapımında her tür vitamine ihtiyaç duyulsa da bazıları, ‘olmazsa olmazlar' arasında yer alıyor. Bunların başında A, C ve E vitaminleri geliyor. Besinlerle alınan bu vitaminler dışarıdan ağız yoluyla veya enjeksiyonla da verilebiliyor.

GÜNEŞ KORUYUCU KULLANIN

Deri güneş ışınlarıyla karşılaştığında kendini korumaya çalışıyor. Bunun sonucunda tende koyulaşma meydana geliyor. Gerekli korunmanın yapılamaması halinde güneş lekeleri ve benler oluşuyor ya da sayıları artıyor. Bu iki sorun birikimsel olarak ultraviyole ışınlarının deride bıraktığı hasarlanmayla tetikleniyor. Prof. Dr. Yavuzer, güneş koruyucularının sadece yazın sıcak ve güneşli günlerinde değil kapalı havada da uygulanması gerektiğini söylüyor. Bunun nedeninin güneşten gelen UV ışınlarının yüzde 90'ının kapalı havada bile yeryüzüne ulaşmaya devam etmesi olduğu belirtiliyor.

PEELING VE LAZERİN YAN ETKİLERİ VAR MI?

Prof. Dr. Yavuzer, "Uygulamaların kendilerine göre yan etkileri olabilir. Aşırı kullanımları deri yanıkları ve hasarına yol açabilir, ancak bu yan etkiler genellikle geçicidir. İşlemler mutlaka konusunun uzmanı plastik cerrahlar ve dermatologlar denetiminde gerçekleştirilmelidir" diyor.

VİTAMİN ENJEKSİYONUYLA CANLILIK

DERİ altının daha iyi beslenmesi için önerilen uygulamalar arasında vitamin enjeksiyonları da var. Besinlerle alınan gıdalara ek olarak cilt altına yapılan vitamin kompleksleri deri altını besleyerek yıpranma sürecine daha dayanıklı olmasını sağlıyor. Enjeksiyon yöntemi ağızdan alınan vitaminlere oranla daha üstün görülüyor. Enjeksiyonların içinde C, B, E vitaminleri, DMAE ve hyalüronik asit bulunuyor. Vitamin C'nin kolajen yapımındaki rolü, B vitaminin onarıcı etkisi, E vitaminininse antioksidan etkileri bu üçlü kombinasyonu değerli kılıyor.

GÜNEŞ LEKELERİNE KARŞI ASİTLER VE LAZERLER 

Güneş lekelerinden tamamen kurtulmak her zaman mümkün olmasa da bu lekeleri belirgin olarak azaltmaya yarayan pek çok yöntem var. Kimyasal soyma işlemleri bu konuda iyi sonuç veren yöntemler arasında bulunuyor. Lazer tedavisi ile geniş spekturumlu ışık (BBL) leke tedavisinde kullanılan etkili uygulamalar arasında yer alıyor.

PEELING VE LAZER UYGULAMALARI

* Leke peeling'leri yapılış ve içerik olarak, klasik peeling'lerden farklı oluyor. Bunlarla koyu alanların açılması ve cilt renginin eşitlenmesi hedefleniyor. Diğer peeling'lere göre deride inceltici özellikleri çok daha az olan bu peeling'lerin uygulanma dönemlerinde güneş ışınlarından korunulması gerekiyor.

* Cilt yenileyici peeling'ler derinin üst tabakasındaki ölü hücreleri uzaklaştırıp altta gelişen yeni derinin parlak, sağlıklı olmasını sağlıyor.

* Bu peeling'lerle derinin nemlenmesi artıyor, yüzeysel kırışıklıklarda azalma meydana geliyor ve deri kalitesinde düzelme oluyor.

* Cilt renginin homojenize edilmesinde lazer tedavilerinden de yararlanılıyor. Değişik dalga boylarıyla cildin üst tabakası soyuluyor ve alttan gelen taze, canlı, parlak ve yenilenmiş bir deriyle deride renk eşitlemesi sağlanıyor.

* Lazer tedavileri; dalga boyu ve cihazın özelliklerine göre sivilcelerde, deri yenilenmesinde, leke tedavisinde, kırışıklıklarda, kılcal damarlarda, kolajen üretiminin artırılmasında, sıkılaşmada, selülit tedavisinde ve yağ dokusunu azaltarak incelmede de kullanılıyor.

Not: Beklenen sonucu almak için en az 4 seansa ihtiyaç var. (Gazete Habertürk)