Güneşin zararlı ışınlarına karşı vatandaşları uyaran uzmanlar, vücudun güneş gören bölgelerinin deri kanserlerine daha çok aday olduğuna dikkat çekti.

Güneşin kendini göstermesiyle birlikte deri kanseri riski de artamaya başladı. Deri kanserlerinin daha çok baş-boyunda olmakla birlikte tüm deri yüzeyinde olabildiğinin altını çizen Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, vücudun güneş gören bölgelerinin deri kanserlerine daha çok aday olduğuna dikkat çekti.

Mor ötesi ışıklara dikkat 

Deri kanserinin esas nedeninin güneşten gelen ultraviyole ışınları olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Coşkunfırat, “Mor ötesi ışın veren elektrik lambaları ve bronzlaştırıcı suni ışık kaynakları da deri kanserlerine neden olabilir. Ultraviyole ışınlarına karşı dünyayı koruyan ozon tabakasının incelmesinin de deri kanserlerinde ciddi bir artışa neden olduğu bilinen bir gerçektir” diye konuştu.

Benlerinizi kontrol altında tutun 

Özellikle açık tenli kişilerin güneş koruması sürmeden güneşe çıkmamaları gerektiğini beliren Prof. Dr. Coşkunfırat şunları söyledi:

“Açık tenliler, derilerinde çillenme olanlar, fazla sayıda beni olanlar, ailesinde deri kanseri bulunanlar, açık havada fazla zaman geçirenler deri kanserine yakalanma riski olan kişiler arasında yer alıyor. Ayrıca benler de tehlikelidir.  Asimetri, kenar düzensizliği, değişik renk tonlarında olma, üzerinde kabuklanma, kanama, kaşıntı, çevresinde kızarıklık, kıllanma artışı, boyutta anormal artış gibi belirtilerden biri veya birkaçı gözlenen benler cerrahi olarak çıkarılarak histopatolojik incelemeye tabi tutulmalıdır.” 

Güneşe çıkma saatlerine dikkat edin 

Yaz aylarında saat 11.00 ile 15.00 arasında güneşe maruz kalınmaması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Coşkunfırat, “Dışarıda uzun süre kalmanız gerekiyorsa geniş kenarlı şapkalar ve uzun kollu elbiseler giyiniz. Açıkta kalan deri bölümleri için en az 15 faktörlü güneş koruma kremi kullanınız. Yüzdükten ve terledikten sonra da düzenli aralıklarla bu kremleri kullanmaya devam ediniz. Cildinizi düzenli olarak siz de muayene ediniz. Eğer herhangi bir şüpheniz varsa en kısa sürede plastik cerrahınıza başvurunuz” diye konuştu.