Hepatit B, dünyanın ilk 10 ölüm sebepleri arasında kendisi dokuzuncu sırada bulunmaktadır. Aktif olarak ise 350 milyon kişi bu virüsü taşımaktadır. Ülkemizde ise her 100 kişiden 5 ile 7 arasında kişi hastalığa yakalanmaktadır. Günümüzde bu hastalığa yakalanma riski oldukça yüksektir.

Hepatit B hastalığının tedavisinde birçok farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Tedaviler arasında gerek diyet gerekse iğneler bulunmaktadır. Hepatit B ilk önce karaciğere hasar vermekte ve sonrasında sizi birçok hastalığa karşı açık bir hale getirmektedir. Karaciğer, besinlerin işlenmesinde rol oynadığında bu hastalığa yakalandığınızda birçok besini tüketirken sorun yaşayacak ve diyetinizde bazı besinlerin yasaklandığını göreceksiniz.

Hepatit B hastalığına sahip olan kişilerde karaciğerin bir bölümü zarar görmüştür ve zarar gören kısım işlev görmemektedir. Karaciğerin daha büyük kısımları zarar görmüş ise siroz olarak adlandırılmakta olan bir hastalığa dönüşerek oldukça sıkıntılı zamanlara gidiş olabilir. Siroz hastalığı genel olarak karaciğeri büyük derecede zarar gördüren alkol ve türevleri nedeniyle olmaktadır.

Hepatit B virüsü genel olarak kandan uzaklaştırılır. Ancak bu hastalığın kronikleşme sorunu da bulunabilmektedir. Kronikleşen rahatsızlıklar oldukça tehlikelidir. Geri kalan oranlama ise oldukça başarılı bir şekilde temizlenmekte ve kişi hastalıktan kurtulabilmektedir.

Hepatit B hastalığına korumasız olarak birçok kişi ile cinsel ilişkiye giren kişiler daha çok yakalanmaktadır. En çok bulaşma yolu cinsel ilişki yollarından olan bu hastalığın enjeksiyon yolu ile madde kullananlarda da görülmesi muhtemeldir. Hepatit B hastalığına hijyenik olmayan aletler ile kulak deldirme ve dövme yaptırma gibi operasyonlar da sebep olabilmektedir. Bu durumlara ek olarak Meni, Vajinal akıntılar, Tükürük, Kan, Göz Yaşı, İdrar ve Anne sütü gibi vücut sıvıları da Hepatit B’ye sebep olabilmektedir.

Hepatit B virüsüne sahip olan kişiler direk olarak doktora gitmelidirler. Birçok kişi bu hastalığa sahip olduğunu bilmemektedir. Genel olarak doktorların yaptığı testler sonucunda çıkmaktadır. Bu süreçten sonrasında ise tedavi süresi başlamalıdır. Bu hastalığa sahip olan kişiler direk ve acil olarak da çevresindeki aile fertlerini hastaneye götürerek test yaptırmalı ve onlara bulaştırmadıklarından emin olmalılardır. Bir insanın Hepatit B olup olmadığını anlamak için kan tahlilleri yapılmaktadır. Bazı durumlarda karaciğerin ne durumda olduklarını öğrenebilmek için doktorlar karaciğer biyopsisi başlığı altında çalışmalar da yapabilmektedir.

Hepatit B belirtileri

Hepatit B belirtileri arasında ise Halsizlik, yorgunluk, kusma, bulantı, ishal, ekrem ağrısı gibi belirtiler bulunmaktadır. Hepatit B hastalığının başlıca belirtileri arasında görülmekte olan diğer gelişmiş belirtiler ise vücudun farklı yerlerinde kaşıntılar, Vücudun su toplaması ve bazı bölgelerde şişlikler, Gözler ve deride sarkık görüntü, karında şişik, şişlik hissi, avuç içlerinde görülmekte olan kızarıklar,