Zayıflamak sabır, özveri ve zaman gerektiriyor. Ancak ne yazık ki birçoğumuz bu zorlu sürece dayanamadığımız için şok diyetler uyguluyoruz. Uyguladığımız şok diyetlerle verdiğimiz kilolar yüzünden istenmeyen birçok sağlık sorunu yaşayabiliriz.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre sağlıklı zayıflamak için ağırlığımızın yüzde 10'unu 6 ayda vermemiz gerekiyor. Kısa yoldan sonuca ulaşmak içinde yaptığımız şok diyetlerle her ne kadar zayıflasak ta kaybettiğimiz şey kilolarımız değil sağlığımız oluyor. Çünkü yağ yaktığımızı zannederken su ve kaslarımızı kaybediyoruz. 

Diyetisyen Müge Başer hızlı kilo vermek için uygulanan şok diyetlerin zararlarını AjansHaber'e anlattı;

"HAFTADA 1 KİLO İDEALDİR"

Kilo vermenin uzun bir sürece yayılması gerektiğini belirten Başer "Vücutta ki yağı yerinden oynatabilmek, kıpırdatabilmek, eritebilmek ortalama 1 kilo yağ için 7 bin kalori negatife indirmek gerekir. 7 bin kaloriyi de 1 günde, 2 günde, 3 günde negatife indiremezsiniz. Vücut bunu kimyasal olarak da kabul etmez. Biz bunu zayıflama programlarında günlük 500 ve bin kalori negatifine indiririz. Kişi eğer egzersizlerle kalori indirimini arttırırsa ortalama her gün bin kalori almayarak ve harcayarak haftada 1 kilo verebilir. Bu idealdir. Bunun üzerindeki kilo kayıpları genelde yağ kaybı değildir. Önce kişi su ve kaslarını bırakır." dedi.

İŞTE HIZLI KİLO VERMENİN ZARARLARI

Hızlı kilo vermenin birçok sağlık sorununa yol açacağını belirten Diyetisyen Müge Başer karşılaşabileceğimiz sağlık sorunlarını şöyle sıraladı:

- Vücut ilk olarak karbonhidrat depolarından harcayacağı için bu depolarda kaslarda bulunur ve kaslarını eritir. Vücuttaki bu kaslar erirken her organdaki kaslar erir. Bundan kalp kasları da kol kasları da aynı şekilde etkilenebilir.

- Her türlü doku ve organa zarar verir.

- Hızlı kilo kaybında aynı zamanda kişinin yetersiz kalori alımı olduğu için günlük bilinçsel fonksiyonları da zayıflar.

- Enerji sağlayamadığı için enerjisi düşer.

- Dengesiz beslendiği için bağışıklık sistemi zayıflar.

- Bununla birlikte genel hayat kalitesinde olumsuzluklar meydana gelir.

- Kişiye göre değişmekle birlikte haftada ortalama minimum yarım kilo maksimum 1,5-2 kilonun üstüne çıkmasından yana değiliz.

- Vücut aynı anda çok fazla su kaybettiği için nem kaybından dolayı kuruluklar meydana geliyor. Hızlı zayıflayan kişilerde sarkmalar görülür.

- Yüz çevresinde kilo kayıpları oluşur. ‘Yüzün çökmüş' şeklinde bir tabirde bulunurlar. Aslında bu sağlıklı bir kilo kaybının olmadığının da göstergesidir.

- Yağ kaybı bedeni inceltirken su ve kas kaybı hemen yüzden belli olur.

- Eklem ve kemiklerde ağrı yaratabilir.

- Vücut yeterli enerjiyi alamadığı için özellikle çok yüksek proteinli diyetlerde ve karbonhidratı sıfıra yakın diyetlerde vücut gerekli karbonhidratı önce vücuttan sağladığı için karbonhidrat almadığında hafızayla ilgili unutkanlık olabilir.

- Gün içinde halsizlik enerji düşüklüğü yaşanabilir. 

Kaynak: AjansHaber