Kişinin ve diğer aile bireylerinin uyku kalitesini olumsuz etkileyen bir rahatsızlık olan horlama, başka sıkıntıların da göstergesi olabilir. Farklı nedenlerle ortaya çıkabilen bu sıkıntı erkeklerde daha çok görülse de kadınlar da bu durumdan oldukça şikayetçi. Horlama başka hastalıkları tetikleyebilir mi? Neden erkekler daha çok horlar?

Uyku sırasında ortaya çıkan horlamanın en büyük nedeni küçük dilin olduğu bölümle geniz kısmı arasındaki bölgenin kendiliğinden daralması ve bu bölgenin birleşmesi. Horlamak, insan hayatını kabusa çevirebiliyor. Genellikle erkeklerde görülen horlama nedeni ile bireyler evliliğinde ve sosyal hayatında sıkıntı yaşayabiliyor.

Hangi tedavi daha etkili?

Kadınlara oranla, erkekler daha fazla horluyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr Yusuf Can erkeklerde horlamakla ilgili şikayetlerin artması durumunda mutlaka doktor yardımı alınması gerektiğini belirtiyor.

Horlayan bireyler tedavi için doktora başvurduğunda, öncelikle horlamanın ne kadar şiddetli olduğunun ölçülmesi gerektiğine dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr Yusuf Can, tedavide en çok kullanılan yöntemin kilo verme olduğunu dile getirdi.

Horlama başka sıkıntılara neden olur mu?

Uzmanlar, horlayan bireylerin sadece sosyal hayatta değil, sağlık yönünden de zarar gördüğünü belirtiyor. Özellikle kalp hastası olanlarda horlamanın ciddi bir sorun haline geldiği biliniyor. Uykuda horlamanın akciğer hastalıkları ve kalp krizini tetikleyebileceği ve hatta kişinin hayati tehlike yaşayabileceğii de unutulmamalı. Uyku apnesi yani uykuda nefes durması olarak bilinen hastalık da horlamanın ortaya çıkardığı bir diğer risk. Bu kadar tehlikeli bir durum olan horlama, göz ardı edilmemeli ve hemen doktora başvurularak tedavi edilmelidir.