‘ŞÖYLE BİR İNTERNETTEN ARAŞTIRAYIM’ 

Hastalarımızın çok büyük bir çoğunluğu doktora gelmeden önce  ”şöyle bir internetten araştırayım”  diye düşünerek şikayetini arama motoruna yazıyor. Karşısına çıkan bilgilerden sonra adı geçen hastalıkları okumaya başlıyor. Tabii bu durumda doktora, kafasında birtakım ön tanılar ve yapılması gerekli tetkik listesi ile geliyor. Hatta bazen kesin tanıyı bile belirlemiş oluyor.

KENDİNDE ÖNEMLİ BİR HASTALIK OLDUĞUNDAN KAYGI DUYMAK

Fil hikayesini hepimiz biliriz. Gözleri kapalı birinin filin hortumuna ya da kulağına dokunarak ne olduğunu anlamaya çalışmasıyla internette şikayetini yazarak hastalığının ne olduğunu bulmaya çalışmanın kesinlikle hiç bir farkı yok. Gereksiz kafa karışıklığı, stres ve gereksiz testlerden başka getirisi yok hastalar için. Ama internetten bilgi edinme öyle bir boyuta geldi ki, kişiler bunu ihtiyaç gibi görüyor ve hatta bir grup hastamız var ki, kendini bundan alıkoyamıyor. Herhangi bir şikayeti nedeniyle kendisinde önemli bir hastalık olduğundan ve doktorların bunu bulamadığından o kadar kaygılı ki, sürekli internet başında araştırma yapıyor. Böyle hastaların sayısı maalesef giderek artıyor. Bu hastalarımızla karşılaştığımızda zor olan; hastalığını teşhis etmekten ziyade, kafasında oluşan ön-kesin tanıları değiştirmek ve kendisinde bu hastalıkların olmadığına onu ikna etmek oluyor. Hatta bu durum başlı başına tedavi edilmesi gereken bir duruma dönüşebilmekte maalesef.

Herhangi bir şikayetiniz olduğunda internetin başına geçmek yerine öncelikle doktorunuza gidin. Eğer kesin tanınız konulursa o zaman hastalığınız hakkında daha fazla bilgi almak için interneti kullanabilirsiniz. İnanın bu çok daha faydalı olacaktır ve gereksiz streslerden sizi koruyacaktır.