İshal hepimizin bildiği üzere kalın bağırsağımızda ortaya çıkan bir sıkıntıdır ve karın ağrısı , terleme ile başlayan bir rahatsızlıktır. Dışkımızın sulu bir halde gelmesi , çok sık tuvalete çıkmak diye de nitelendirilir. İshal olan kişiler günde belli bir gramdan fazla dışkıya çıkarlar ve bu dışkının yaklaşık %65-70’i sudur.

Böyle oldukça vücut su kaybetmeye başlar. Çok ağır , geçmek bilmeyen ishallerde kişi günde 14-15 litre su kaybeder. Sağlıkçılarımıza göre günde 3 veya 4 defadan fazla sulu bir dışkı yapılmasını ishal olarak nitelendiriyorlar. Yalnız lütfen ishali bir hastalık olarak kabul etmeyiniz. İshal bir hastalık değildir. Polifaktöriyel kaynaklı bir rahatsızlıktır.

Geçici bir durum olduğu gibi kalıcı bir durumda olabilir. Küçük bebeklerde ölüm riski yaratabilir ki bu istatistiksel bir sonuca vurulduğunda Dünya nüfusunda yılda 1.5 milyon bu ishalden dolayı ölmektedirler. Peki bu ishale ne iyi gelir ? ishalin nedenleri nelerdir ? Neden ishal oluruz ? Hemen bu sorulara cevap verelim. İshal C vitamininin vücuda fazla alınmasından kaynaklı da olabilir ya da bir mineral fazlalığından da kaynaklanabilmektedir. İshal , kalın bağırsaklarda bir sorun olduğundan yani yeterli derecede sıvıyı emmemesinden de kaynaklı olabilir. Ve ishalde en çok rastlanan neden ise kalın bağırsaklarımıza yerleşen ve orda yaşamını devam ettiren bakterilerdir.

Bunlar dışkı testi ile ortaya çıkarılır ve ona göre tedavi başlatılır. Ya da çok sık rastlanmasa da psikolojik bir sıkıntıda , strest anında da bağırsaklar etkilenebilir ve dışkımız sıvı şekilde gelebilir. Bu ishal tipi geçici bir ishal tipidir. Eğer ishalinizin uzun süre geçmiyorsa , sizin uyguladığınız yöntemlerden sonra da geçmek bilmiyorsa bir uzman hekime gözükmenizde fayda vardır. Peki ishali ne keser ? Hemen ishal olduğunuz anda evde müdahale yapabileceğiniz ishali anında kesen yöntemlerden söz edelim. 1 kaşık türk kahvesinin üzerine yarım limon sıkıp içebilirsiniz. Yalnız kahve limon içiminden hemen sonra su içmeyin , birkaç dakika sonra su içebilirsiniz. Çünkü hemen su içmek içtiğiniz kahve limonun etkisini düşürecektir. Diğer ishali kesen yöntem ise hemen hemen hepinizin bildiği gibi muz da ishale çok iyi gelmektedir. Muz , potasyum bakımından çok zengin olduğu için ishali kesmede iyidir. Diğer bir yöntem ise , baldır. Bakterilerin neden olduğu ishal için bal tüketimi çok iyidir. Ilık suyun içerisine belirlediğiniz miktarda balı koyup homojen karıştırdığınız takdirde suyu içmeniz de ishalinizi kesmeye yardımcı olacaktır. İshal nasıl geçer diye düşünüyorsanız bu söylemiş olduğum evlerinizde rahatlıkla yapabileceğiniz yöntemler iyi gelecektir. Bunları yaptığınız taktirde hala daha ishaliniz kesilmiyorsa , lütfen konunun uzmanı ile görüşünüz. Ciddi bir durumun da söz konusu olabileceği ishal rahatsızlığının tedavisini uzman doktorlar yapacaktır. Doktora gözükmeyi , kontrolünüzü yaptırmayı aksatmayınız. Sağlıklı günler dilerim.