İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp rahatsızlığı bulunanlarda soğuk algınlığı ve gribin sağlıklı kişilere  göre daha ağır seyrettiğini söyledi.

Kalp hastalarının soğuk algınlığı ve gripten korunmak amacıyla daha fazla çaba göstermeleri gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ercan, "Yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, kalp damar hastalığı, kalp kapak hastalığı, ciddi ritm bozukluğu olan, doğumsal kalp hastalığı bulunanların soğuk algınlığı ve gribe yakalanması çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu sırada kullanılmakta olan kalp ilaçlarının devam ettirilmesi ilaçların kesilmemesi özellikle önemlidir" diye konuştu.

Kalp hastalarında gribin seyri ile ilgili de bilgiler aktaran Ercan, "Geçirilen soğuk algınlığı, grip benzeri durumlarda kan basıncı, kalp hızı ve tüm kalp fonksiyonları kötü etkilenmektedir. Kalp hızı ve kan basıncındaki ileri değişiklikler kalp krizi ve felç gibi istenmeyen olayların oluşması ihtimalini artırmaktadır" dedi.

“İLAÇ KULLANIMINDA DOKTORA DANIŞILMALI"

Prof. Dr. Ercan, soğuk algınlığı ya da grip görülen kalp hastalarının ilaç kullanımında dikkatli olması gerektiğini belirterek şu bilgileri aktardı:

"Soğuk algınlığı ya da gripte şikayetler eklem ve göz hareketlerinde ağrı, ateş, eğer başka bir enfeksiyon üzerine eklenmezse genel halsizlik, kuru öksürük, boğaz ağrısıdır. Bu gibi şikayetler varsa ve kalp hastası iseniz soğuk algınlığı ilaçlarına dikkat etmelisiniz. Yanlış ilaç seçimi ölümcül ritim bozukluklarına neden olabilir. Ağrı kesici kullanılabilir. İlaç içeriğini mutlaka okuyunuz, içinde adrenalin ya da diğer damar büzücü içerikler olmamalıdır. Bunlar genelde burun damlasıdır. Bu tür burun damlalarını kalp hastaları, yüksek tansiyonu olanlar, stent takılmış hastalar kesinlikle kullanmamalıdır.”

Gripten korunmada aşıların güvenilir göründüğünü ancak kalp yetmezliği bulunanların canlı aşıdan kaçınmaları gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Ercan, hastalıktan korunmanın bir yolunun da özellikle el hijyeni olduğunu kaydetti.