Dünyada ve ülkemizde yaşamı tehdit eden hastalıkların başında kalp krizleri ve kalp damar hastalıkları geliyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yakup Çetinkaya, 12-19 Nisan Kalp Sağlığı Haftası öncesi kalp sağlığını korumanın yolları hakkında bilgi verdi.

HAREKETSİZLİK OBEZİTEYİ ARTIRIYOR

Obezite, çağın en büyük sorunlarından biri. Değişen beslenme tarzı ve alışkanlıklarının yanı sıra fiziksel aktivitenin minimum seviyede olması, yani hareketsiz yaşam, günümüzde obez birey sayısının her geçen gün artmasına neden oluyor. 

Hareketsiz yaşam tarzının, kalp hastalıklarına zemin hazırladığını belirten ve fiziksel aktivite yapmayı alışkanlık haline getirmenin kalp sağlığı için önemine vurgu yapan Dr. Çetinkaya, kalbin yorulmasını engellemek için yapılacak in iyi şeyin, yorulmak olduğunu söyledi, kalp sağlığını korumak için dikkat edilecek noktaları şöyle aktardı: 

GÜNDE 30 DAKİKA YÜRÜYÜN 

“Günde en az 30 dakika yürümek bile yaşam kalitesini artırır ve yaşam süresini uzatır. Egzersiz, yaşamın bir parçası haline getirilmelidir. Aktif spora başlamak için de mutlaka uzman yardımı alınmalıdır. Hangi yaşta hangi egzersizlerin yapılabileceği büyük önem taşırken, sporu bir yaşam felsefesi haline getirmeden önce gerekli kontrolleri yaptırmak ve vücudun hazır olup olmadığını öğrenmek gerekir. 

NE YEDİĞİNİZ VE NE KADAR YEDİĞİNİZ ÖNEMLİ

Sigara, kalp krizine yol açan en önemli bir faktörlerden biridir. Özellikle erken yaşta sigaraya başlamak ve uzun süre sigara kullanmak, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına neden olabilmektedir. Sigara içmiş ve bırakmış kişilerde, kalp krizi ihtimali yıllar geçtikçe azalmaktadır. Aşırı yağlı ve hayvansal gıdalar da kalp hastalıklarına sebep olabilmektedir. Sağlıklı ve yeterli beslenmeye dikkat edilmeli ve aşırı yağlı besinlerin tüketiminden uzak durulmalıdır. Vitamin ve mineral açısından zengin, düşük kalorili gıdalar tüketilmelidir. Lifli gıda tüketimi artırılmalı, haftada en az iki gün balık yenilmelidir.

SEVDİĞİNİZ İŞLERLE UĞRAŞARAK STRESTEN ARININ

Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı da kalp hastalıklarının önemli nedenleridir. Yüksek tansiyon ve şeker hastalarının mutlaka doktor kontrolünde düzenli takiplerini yaptırması yaşamsal önem taşımaktadır. Stresin de kalp hastalıkları ve kalp krizlerine zemin hazırladığı bilinen bir gerçektir. Stresli yaşamdan uzak durmanın, kalp sağlığı için önemli bir faktör olduğu unutulmamalıdır. Stresten arınmak için yoga, nefes teknikleri, hobi edinmek gibi yöntemler seçilebilir.

GÖĞÜS AĞRISI VE NEFES DARLIĞINIZ VARSA…

Kalp hastalarında görülen en sık şikayetler arasında; sıkıştırıcı özellikte göğüs ağrısı, eforla gelen nefes darlığı, öncesine göre daha çabuk yorulma, ani veya sürekli çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıla¬rı, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda halsizlik, eklem ağrıları bulunmaktadır. Bu şikayetleri olan kişilerin en kısa zamanda bir kardiyoloji uzmanına başvurup, gerekli kontrolleri yaptırması önemlidir.”