TC Sağlık Bakanlığı’nın kanser istatistiklerine göre; Türkiye’de en sık görülen 5. kanser türüdür. Ölüm nedenleri arasında ise 2. sırada yer almaktadır. Bunun sebebi de mide kanserinde erken dönemde belirtilerin hissedilmemesi sonucu teşhisinin geç konmasıdır.

Yapılan araştırmalara göre; ülkemizde erkeklerde akciğer ve kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen kanser türleri arasında mide kanseri bulunmaktadır.

Dikkat edilmesi gereken en önemli husus erişkin insanlarda hazımsızlık ile birlikte mide ve bağırsak sorunlarının aslında mide kanserinin habercisi olabileceğidir.

Gıdaların normalden tuzlu tüketilmesi kanser riskini artırmaktadır. Bunun yanında sigara ve alkol tüketimi de midede enfeksiyon riskini arttıracağından mide kanseri riskini de arttırmaktadır.

Peki mide kanseri riskini azaltmak mümkün müdür?

En çok kimler risk altında, kanser riskini azaltan ve arttıran faktörler nelerdir?

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, genel cerrahiden Op. Dr. Cengiz Dibekoğlu kimlerin risk altında olduğunu ve mide kanseri riskinizi nasıl azaltabileceğinizi anlattı:

VÜCUDUNUZUN VERDİĞİ ALARMLARI DİKKATE ALIN!

1-Midenin kronik iltihabi hastalıkları:  Bazı gastrit türleri ve daha önce geçirilmiş mide ameliyatları yaşadınız mı?

2-Sigara : Sigara içenler içmeyenlere göre daha fazla risk altında olduğunu biliyor musunuz?

3-Aile hikayesi: Yakın akrabalarınızda (anne, baba, kardeşler ,çocuklar) mide kanseri hikayesi yaşayanlar mevcut mu?

4-Kötü beslenme : Beslenme alışkanlıklarınızı hiç gözden geçirdiniz mi? Tuzlanmış gıdalar, turşular, tütsülenmiş gıdalar, sık kömür ateşinde pişirilmiş gıdaların tüketilmesi mide kanserine neden olabilir.

5-Hareketsizlik: günlük aktivite miktarınızı mutlaka irdeleyin. Fiziki aktivite azlığı mide kanserine neden olabilir.

6-Obezite: Obez kişilerin  midenin üst kısım kanserine normal fiziki yapıya sahip olanlara göre daha sık yakalanabileceğini biliyor muydunuz?

7-Kan grubu : A grubu kana sahip insanlarda diğer gruplara göre %20 daha fazla mide kanseri riski vardır.

8-Koruyucu maddelerden uzak durun: Nitroz maddeler ile korunmuş gıdaların tüketimi mide kanseri riskini arttırır.

9- Yaşam tarzı: Sosyo ekonomik  düzey düştükçe mide kanseri riski artmaktadır.

10-Mide kanseri ile stres ilişkisi: Stresin direkt olarak mide kanserine yol açtığını söylemek doğru değildir. Fakat stresin yol açtığı bazı mide hastalıkları kanser oluşumunu kolaylaştırabilir. Örneğin mide ülserleri ve gastrit gibi.

11-Gıdaları nasıl tüketelim: Özellikle yeşil gıda  tüketilmesi, pişirilmemiş olması çok önemli)

12-Bol bol  C vitami: C vitamini alımı, meyve tüketimi ( özellikle portakal ,mandalina gibi turunçgiller)mide kanserine karşı koruyucudur.

13-Ekmek seçimine dikkat: Tam bugday ve tahıllı ekmek tüketimi mide kanserine karşı koruyucudur.

14-Kesinlikle uzak durulacaklar: Tuzlanmış ve salamura edilmiş (konserve ve turşu), tütsülenmiş ve mangal ateşinde pişirilmiş gıdalardan uzak durmamız mide kanseri riskini düşürecektir.

15-Midenize kulak verin: Erken dönemde mide kanserine özgü şikayetler hemen hemen yoktur ama yine de bazı belirsiz şikayetleri ciddiye alan hastalarda erken mide kanseri teşhisi konulabilir. Mide kanserine özgü şikayetlerin varlığı geç dönem hastalığı işaret eder. Çoğunlukla teşhis edildiği dönemde ilerlemiş hale gelir. Hazımsızlık, bulantı ve kusma, yutma güçlüğü, yemek sonrası şişkinlik ve erken doyma hissi, İştah kaybı, mide kanamasına bağlı siyah büyük abdest ve kansızlığa bağlı solgun renk, kanlı kusma, karın ağrısı sıkıntılarınız mı var?

16- Ani kilo kayıplarına dikkat: Son zamanlarda birden kilo kaybımız mevcut mu?

17- Erken teşhis mide kanserinde hayat kurtarıcıdır: Mide kanseri genellikle geç dönemlerine kadar şikayet vermeyen sinsi bir hastalıktır. Bu nedenle hastaların çoğunluğu yakalandığında ileri evrelere ulaşılmış olmaktadır. Erken teşhis edildiğinde ise tamamen iyileşme sağlanabilmektedir. B nedenle toplumsal bilinçlenme mide kanserinin önlenmesi ve tedavisinde çok önemlidir.

Belli aralıklarla kontrol olmak ve endoskopi yaptırmak erken teşhiste çok önemlidir.