Diyabet ve kansere virüsler neden olabilir... Bu, iki hastalığın da bulaşıcı olabileceğini gösteriyor. 

Çalışma, Amerika Birleşik Devletleri'nde yapıldı.

Araştırmayı değerlendiren Tıbbi Onkolog Prof. Dr. Özlem Er, “Balıklarda bulunan bir virüsü araştırdıklarında insüline benzer bir protein salgıladığını görmüşler. Bu salgılanan protein şeker mekanizmasını hızlandırıyor ve büyüme emri veriyor. Büyüme emri kanser hücrelerinin kontrolsüz çoğalması anlamına geliyor” dedi.

"KANSER ENFEKSİYON YOLUYLA OLUŞABİLİR" 

Araştırmanın henüz insanlarda kanıtlanmadığını belirten Dr. Er, “Bu, bize enfeksiyon yoluyla kanserin oluşabileceğini gösteriyor. Bu çalışmanın sonucunda virüslerin ürettiği proteinin diyabete ve kansere yol açabileceği konusunda önemli ipucu elde edildi. Bulaşıcı hastalıklar konusunda da uyarıcı tabii ki ama insanlarda olmadığı için insanlarda bulaşıcıdır diyemeyiz” şeklinde konuştu.

“BALIK YENMEMELİ” GİBİ BİR KANIYA  VARILMAMALI 

Virüs balıklarda bulunuyor, peki bu virüsü taşıyan balıkları yemek zararlı mı? 

Dr. Özlem Er, bunun için, “İnsan bağırsaklarında da bulunabileceğine dair veriler var virüsün ancak bu virüsün hasta ettiğine dair bir bilgi yok. O yüzden balık yenmemeli gibi bir bilgiye varmayalım” değerlendirmesinde bulundu. 

Birçok virüs ve bakteri sağlıksız beslenme nedeniyle insan vücuduna giriyor. Bu nedenle hijyenik beslenmek önem taşıyor.