İngiltere’de yayın yapan Daily Mail gazetesinde yayınlanan makale şaşırtıcı veriler içeriyor. Genelde yaşlı insanların hastalığı olarak bilinen kanserin erken yaşlarda da görülebildiğine dikkat çekildi. Mesela 2006 ile 2015 yılları arasında 65 yaş altında 1.2 milyon kanser vakası tespit edildi ve bunların 343 bini 50 yaş altında tanı alan vakalar.

Gittikçe yaygınlaşan kanser hastalığının toplum nezdinde en korkulan durum olduğunun belirtildiğine dikkat çeken St. Joseph Hastanesi Kanser Merkezi'nden Medikal Onkolog Dr. Ümit Tapan, kanserin evliliklerden daha yaygın olduğuna dikkat çeken o haberle ilgili şunları söyledi: "Ortalama yaşam süresinin artmasından kaynaklanan kanser vakalarındaki artışın yanı sıra evlilik oranları düştü." 

KANSER NEDEN EVLİLİKTEN DAHA YAYGIN?

İngiltere’de 2005 yılında 298 bin yeni kanser vakası gözlenirken aynı yıldaki evliliklerin 285 bin civarında olduğu belirtiliyor. O yıldan beri bu farkın giderek açılmasının nedenleri arasında insanların ortalama yaşam süresinin artmasından kaynaklanan kanser vakalarındaki artışın yanı sıra evlilik oranlarının düşmesi gösteriliyor.  

KANSERE NE ZAMAN KESİN ÇÖZÜM BULUNACAK?

Şu anda kanser vakalarının yüzde 50’si 10 yıldan daha uzun süre yaşayabilmektedir ve bu noktaya ulaşan hastaların kanserden tamamen kurtulduğu söylenebilir. Araştırmacılar, önümüzdeki 10 yıl içinde bu oranın yüzde 75’e çıkacağını öngörüyor. 

DÜNYADA DURUM

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre tüm dünyada gerçekleşen ölümlerin yüzde 13’ü kanserden kaynaklanıyor ve bu oranın her geçen yıl artacağı öngörülüyor.
Medikal Onkolog Dr. Ümit Tapan, "Kanser tedavisindeki ilerlemeler neticesinde kanserli hastaların yaşam süresinin artması istenen bir durum olmakla beraber toplum açısından maddi bir yükü de beraberinde getiriyor. Mesela ABD’de kanserin tedavisi için yıllık ortalama 77.4 milyar dolar harcandığı tahmin ediliyor, buna dolaylı harcamalar da eklendiği zaman 200 milyar doları aşan bir ekonomik yük oluşuyor" dedi.