Kilo kontrolüne yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanan pirinç ve tahıl gurubunda yer alan besinlerin sıklıkla tüketilmesi gerektiğine işaret eden Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş, pirincin içerdiği vitamin ve minerallerden dolayı stres, yorgunluk, isteksizlik ve depresyonun azaltılmasında etkili olduğunu kaydetti.

Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez unsurlarından biri olan beslenme, günümüzde çoğu insanın ortak problemi  olan fazla kilolar nedeniyle daha çok önem kazandı. TÜİK 2015 verilerine göre, 2014 yılında Türkiye'de obezite oranı %31,1 oranında arttı.

Obezitenin giderek daha fazla büyüyen bir problem haline gelmesi nedeniyle, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi noktasında birçok yeni düzenleme ve çalışma gerçekleştiriliyor.

Bu durumun bir sonucu olarak diyet listelerine kilo kontrolüne yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış birçok besin ekleniyor. Pirinç ve tahıl grubundan yiyecekler ise bu listelerde başı çekenler arasında yer alıyor.

Pirinç ödem atımında etkili

Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş, pirincin içerisinde bulunan vitamin ve minerallerden dolayı, özellikle mevsim geçişlerinde oluşan stres, yorgunluk, isteksizlik ve depresyonun azaltılmasında etkili olduğunu kaydetti.

3 yemek kaşığı ölçüsünde pirincin, 1 dilim ekmek yerine tüketilebileceğinin altını çizen Eriş, pirincin su tutucu etkisinden dolayı vücutta oluşan ödemin atılmasına destek olarak, bağırsakların düzenlenmesine yardımcı olacağını bildirdi.

Eriş, pirincin bu yönüyle kilo kontrolünde de etki gösterebileceğine işaret ederek, sağlıklı bir yaşam için bireylere pek çok fırsat sunabileceğine dikkat çekti.

Pirinç tüketenlerin beslenme kalitesi artıyor

Food & Nutrition Science yayınının Mart 2014 sayısında yer alan bir araştırmaya göre,  14 bin 386 yetişkinden toplanan bilgiler, pirinç tüketenler ile tüketmeyenler arasında beliren farkları ortaya koydu.

Araştırmanın sonucunda; pirinç tüketenlerin beslenme kalitesinin, tüketmeyenlere göre daha yüksek olduğu görüldü. Pirinç tüketen bireyler arasında lif, folik asit, magnezyum ve demir alımının daha fazla olduğu belirlendi.

Araştırmada ayrıca, pirinç tüketenlerin meyve, sebze, tahıl ve et tüketimine olan eğilimlerinin daha fazla olduğu saptandı. USA Rice Federation verilerine göre, 2013 yılında yayımlanan bir klinik denemede, bir öğünde beyaz ya da kahverengi pirinç tüketiminin daha fazla doygunluk hissi sağladığı ortaya çıktı.