Koyun, keçi, sığır gibi hayvanlardan elde edilen kırmızı et; tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sevilerek tüketilen bir besin. Lezzetli ve doyurucu bir besin olan kırmızı ette, vücudumuz için gerekli birçok madde bulunur.

Özellikle protein ve demir içeriğiyle, sporcuların en çok tükettiği besinlerden biri kırmızı ettir. Vücuda sayısız fayda sağlayan kırmızı etin, belli başlı özellikleri şöyle:

Kan hücrelerinin üretimini artırır.

İçeriğindeki çinko minerali ile enzimlerin üretilmesinde önemli bir rol üstlenir.

Yağsız kırmızı et, aşırı kilo almayı önler.

Yapısındaki B12 vitamini sayesinde unutkanlığı önler, hafızayı güçlendirir ve Alzheimer riskini azaltır.

Bol miktarda aminoasit barındırdığı için kas yapımındaki en etkili doğal besindir.

Büyüme çağındaki çocukların gelişimini hızlandırır.

Vücut direncini artırır, enfeksiyon sonrası iyileşmeyi hızlandırır.

Gerekli olan miktar aşılmadığı sürece kalp ve damar sağlığına faydalıdır.

Kemiklerin uzaması ve güçlenmesini destekler.

Vücuda enerji sağlayan, çok önemli bir kaynaktır.

Göz sağlığı için gerekli olan birçok maddeyi yapısında bulundurur.

ZENGİN PROTEİN KAYNAĞI

Vücudumuzun, her gün belli bir miktar protein alma ihtiyacı vardır. Çünkü protein; bedenimizde yer alan yenilenme ve kendini tazeleme sürecinin yapı taşlarından biridir. Ette bulunan proteinin çok büyük kısmı, metabolizmamız tarafından kolayca sindirilir ve doğal çevrimimiz içerisine katılır. Kırmızı et, aynı zamanda önemli bir demir kaynağıdır. Alyuvarlarımızın yani kanımızın temel yapı taşlarından olan demir; eksik olması halinde kansızlık, zeka geriliği, uyku problemleri, baş dönmesi gibi sorunlara yol açar. Hafıza kaybı, yorgunluk, sinir problemleri gibi pek çok sorun; et yememekten kaynaklanan B12 vitamini eksikliğine bağlıdır. Etten alınan B12 vitaminini diğer besinleri tüketerek elde etmek çok zordur. Bu nedenle kırmızı etin düzenli olarak tüketilmesi gerekir.

NASIL PİŞİRİLMELİ?

Kırmızı etin faydalarından en etkin şekilde yararlanabilmek için eti doğru şekilde pişirmek çok önemli. Kızartma gibi kanserojen maddeleri ortaya çıkacak şekilde pişirmek yerine, haşlayarak ya da ateşten uygun uzaklıkta olacak şekilde ızgarada pişirerek etin tüm faydalarını herhangi bir zarar görmeden elde edebilirsiniz. Bunun yanında kalp ve damar hastalıklarına engel olabilmek için etin üzerinde bulunan hayvansal yağların mümkün olduğunca temizlenmesi ve et pişirilirken kuyruk yağı gibi zararlı yağların kullanılmaması gerekiyor. Ayrıca etin yanında yiyeceğiniz taze bir salata, kırmızı etin içeriğinde bulunan demiri çok daha kolay bir şekilde kullanmanızı ve vücudunuzun demirden faydalanmasını sağlayacaktır.