Nadire Bahadi

Hava sıcaklıklarında meydana gelen düşüş vücut direncini düşürerek kış aylarında daha kolay hasta olmamıza yol açıyor. Soğukta salgın haline dönüşen hastalıklar ise soğuk hava koşullarından değil, soğuk havalarda insanların daha çok kapalı ve sıcak ortamlarda toplu olarak bulunmasından kaynaklanıyor. Uzmanlar kış aylarında daha sık görülen grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı uyarılarda bulundu. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı birinci şartın korunmak olduğunu belirten uzmanlar, dikkat edilmemesi halinde hastalığın çok kolay ilerleyebileceğini söyledi.

En çok karşılaşılan hastalıklar

Havaların iyice soğuduğu, hava kirliliğinin arttığı ve okulların açık olduğu kış aylarında nezle, grip, soğuk algınlığı, faranjit, bronşit, zatürre ve diğer birçok mikrobik hastalık sıkça görülmeye başlanıyor. Uzmanlar öksürük, ateş, bulantı, kulak ağrısı gibi belirtileri önemseyip doktora gidilmesi gerektiği hususunda uyarıda bulunurken, bu tür hastalıklara karşı korunmanın başında iyi beslenme ve iyi giyinmenin yer aldığını belirtiyor. Solunum yolu enfeksiyonlarında ateş, öksürük ve ağrının en sık görülen belirtiler olduğunu ifade eden uzmanlar, hapşırma, burun tıkanıklığı, göz, burun ve geniz akıntısı, baş, boğaz ve kulak ağrısı, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, öksürük, balgam çıkarma, hırıltılı soluma ve nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısının yanı sıra halsizlik, iştahsızlık, tüm vücutta kırgınlık, eklemlerde ve tüm bedende ağrı, göğüs ve sırt ağrısı, bulantı ve kusma gibi şikayetlerin olması halinde vakit geçirmeden doktora başvurulması konusunda uyarıda bulundu.

Karagil: Etken virüse istirahat şart

Fazla önemsenmeyen bu hastalıklar kış aylarında yaşam kalitemizi düşüren ve bizi uzun süre işimizden alıkoyabilen önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Emin Karagil bu hastalıklara karşı korunmanın şart olduğunu söyledi. Kış aylarında iyi giyinerek hastalıklardan korunmak gerektiğini belirten Karagil, bu dönemlerde hasta kişilerin bulunduğu kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunulmaması gerektiğini belirtti. Bu tür hastalıkların en kolay öksürük ve hapşuruk sonucu solunan havadan bulaşıldığını belirten Karagil, etken virüsten kısa sürede kurtulmanın en etkili yönteminin ise istirahat olduğunu kaydetti. Bu dönemde gribal enfeksiyonlara karşı vurulan grip aşını çocuklara önermediğini belirten Karagil, grip aşını daha çok gribal enfeksiyona yakalandığı zaman sıkıntıya düşecek kişiler ve kanser tedavisi nedeni ile bağışıklık sistemi düşen kanser hastalarının yaptırması gerektiğini belirtti.

Erkcan: Çocuklar sıcak ve soğuk hava değişimlerinden çok çabuk etkilenir

Kış aylarında hastalıklara karşı en dirençsiz grubun başında çocuklar geliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Türker Erkcan, okulların açılmasıyla birlikte ev ve arkadaş ortamından, sınıf ve kreş gibi kalabalık ortamlara geçen çocukların, burada çok sayıda çocukla temas ettiklerinden yaz aylarına göre daha fazla hastalanmaya başladığını belirtti. Bu hastalıkların başında gribal enfeksiyonlar ve soğuk algınlığının yer aldığını belirten Erkcan, bu dönemlerde bu tür hastalıklardan bol sebze ve meyve yenilerek korunulabileceğini belirtti. Çocukların sıcaktan soğuğa geçişlerde çok çabuk etkilendiğini ifade eden Erkcan, hava değişimleri sırasında çocukların kulak burun ve baş bölgelerinin iyi muhafaza edilmesi gerektiği konusunda uyardı. Bu dönemlerde çocukların kalabalık ortamlardan uzak tutulması gerektiğini ifade eden Dr. Türker Erkcan, gribal enfeksiyonun çocuğa bulaşmasını önlemek için maske takılması gerektiğini vurguladı.

Göksu: Hamileler grip aşısı yaptırmamalı

Hassas bir dönem olan hamilelik sürecinin, özellikle kış aylarında anne adayları ve doğmamış bebekler için sağlıklı bir hamilelik süreci açısından önemli olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Şerife Göksu, hamilelerin kış aylarında çok yönlü önlem alınması gerektiğini ifade etti. Beslenme düzenleri, hijyen koşulları, giyimleri, ilaç kullanımı ve egzersiz gibi konularda titiz davranmalarının önemli olduğunu söyleyen Göksu, aynı anda birçok kişinin aynı havayı soluduğu kapalı ortamlarda kış aylarında baş gösteren virüslerin de bulaşma riskini artırdığını dolayısı ile kapalı ortamların hamileler için büyük riskler içerdiğini kaydetti. Bu dönemlerde hamilelerin beslenmelerine dikkat ederek hastalıklarından korunabileceğini ifade eden Göksu, protein ağırlıklı beslenerek vücut dirençlerini artırabileceklerinin altını çizdi. Göksu kış aylarında gribal enfeksiyonlardan korunmak için yapılan grip aşılarının her grup için faydalı olmadığını belirterek hamileleri grip aşısı yaptırmamaları konusunda uyardı.