Son günlerde artış gösteren boyun ve sırt ağrısından yakınmaların çoğunlukla klimadan kaynaklandığı bildirildi.

Acıbadem Adana Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Coşkun Akalın, bunaltıcı sıcaklarda anında serinleten klimaların, bilinçsiz kullanıldığında sağlığı tehdit ettiğini belirtti. Dr. Coşkun Akalın, aşırı sıcak havaların etkisi ile klima kullanımının artması sonucu boyun ve sırt ağrısından yakınmaların da çoğaldığını belirterek, çoğu hastasında bunun nedenin klima olduğunu söyledi. Bilinçsiz klima kullanımının bel, boyun ve kas ağrılarından tutulmalara, enfeksiyon hastalıklarından alerjik reaksiyonlara hatta zatürreeye dek birçok soruna yol açabildiğine dikkat çeken Dr. Akalın, "Klima kullanımında dikkat edilmesi gereken faktörlerin başında direkt kişinin üzerine üflememesi geliyor. Klimaların hava üfleyen kanallarını üzerinize doğru çevirmekten kaçının ve sıcak ortamdan birden bire çok soğuk ortama geçmeyin. İç sıcaklık ile dış sıcaklık arasındaki fark da 10 dereceyi geçmemelidir. Örneğin, dışarıda sıcaklık 40 derece ise klimanın 29 - 30 santigrat derecede çalıştırılması gerekiyor. Kişi bu şekilde kendini istenmeyen kas tutulmalarından ve şiddetli ağrılardan koruyabiliyor" dedi.

"FİZİK TEDAVİ UYGULAMAK GEREKEBİLİR"

Sıcak havalarda boyun, bel ve sırt bölgelerinde terleme nedeniyle kaslar gevşerken, buz gibi klimalı bir ortama girildiğinde ise terli bölgelerin aniden soğuk hava ile temas ettiğini, bu durumun kas spazmlarına davetiye çıkardığını vurgulayan Dr. Akalın, "Kas spazmı tek başına bile ağrılı bir durumdur. Eğer bu spazma, temelde yatan bir boyun fıtığı, kireçlenme, omurga eğrilikleri (Skolyoz) ya da Fibromiyalji de eşlik ediyorsa tutulmalar kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca boyun kaslarında gelişen spazm, gerilim tipi baş ağrılarına neden olur. Yine hastanın migren tipi baş ağrısı varsa, tekrarlayan boyun spazmı veya tutulması migren ataklarını da tetikleyerek atağın daha uzun ve şiddetli geçmesine neden olabilir" diye konuştu,

Dr. Akalın, tekrarlayan ağrı şikayetlerine de dikkat çekerek bu tarz yakınmaları olanların mutlaka bir uzman doktora muayene olmalarını öneriyor.

"EGZERSİZ ÖNEMLİ"

Boyun ve sırt ağrısı şikayeti ile hekime başvuran hastalarda ihtiyaç duyulması halinde medikal tedavi, egzersiz tedavisi veya fizik tedavi programları uygulanması gerektiğini belirten Dr. Akalın, bu yöntemleri ise şöyle açıkladı:

"Hastaya medikal tedavi uygulanabilir. Bunun sonucunda kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar, semptomları düzelterek hastanın hareket kabiliyetini kolaylaştırır. Fizik tedavi yönteminde ise sıcak, soğuk, alçak ve orta frekanslı akımlar ve Tens gibi cihazlardan faydalanılır. Tedavide egzersiz de önemli rol oynuyor. Hastanın fiziki yapısı ve kondisyonuna göre verilecek çeşitli egzersizler, ağrıyı azaltıp hafifleterek, kasların güçlenmesini sağlarken, kişinin hareket kabiliyetini artırıyor. Yüzme de tedavide büyük fayda sağlıyor."