Duygu ALAN

Sıcak hava dün yine ülke genelinde etkili oldu. Hava sıcaklığının 40 derece olduğu Lefkoşa’da vatandaşlar, dün nefes alamaz duruma geldi. Lefkoşa’da vatandaşlar, dün akşam saatlerine kadar klimaların dereceleri ile oynayarak serinlemeye çalıştı.

Girne, Mağusa ve Güzelyurt’ta da vatandaşlar sıcak havadan bunaldı.

Uzmanlar, aşırı sıcak havalarda asla yapılmaması gerekenler konusunda uyardı. Sıcak havalarda nasıl beslenilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Lefkoşa yine en sıcak

Hava sıcaklığı dün Lefkoşa’da 40 derece olarak kaydedilirken, Mağusa’da hava sıcaklığı 36 derece, Girne’de 34 derece, Güzelyurt’ta 38 derece, İskele’de 35 derece, Karpaz’da 35 derece dolaylarında seyretti.

Meteoroloji Dairesi Müdürlüğü’nün hava tahmin raporuna göre, Lefkoşa’da bugün ise hava sıcaklığının 40 derece, Mağusa ve Girne’de 34 derece, Güzelyurt’ta 36 derece, İskele’de 36 derece, Karpaz’da 34 derece olması bekleniyor.

Deniz de durgun

Meteoroloji Dairesi Müdürlüğü’nün tahminlerine göre denizlerde de fırtına beklentisi yok. Denizlerde hava bugün açık ve az bulutlu olacak.

Rüzgar, taurus ve crusade’da güney ve batıdan 3 ila 5 kuvvetinde esecek. Delta’da ise kuzey ve batıdan 3 ile 5 kuvvetinde esecek. Denizlerde bugün dalga 0.5 ile 1.5 metre, görüş mesafesi iyi olacak.

Uzmanlar uyardı: Öğle saatlerinde dışarı çıkmayın

Sıcak havadan hipertansiyon ve kalp hastalarının yanı sıra sağlıklı kişilerin de olumsuz etkilendiğine dikkat çeken uzamanlar, aşırı sıcaklardan korunması gerektiğine vurgu yaptı.

Uzmanlar, sıcaklardan korunmak için alınacak önlemler ile kalp sağlığını korumanın mümkün olabileceğini, sıcak havanın etkisi ile kan dolaşımı düzensizleşen kalp ve damar hastalarının gerekli önlemleri almazsa, kalp krizi tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Uzmanlar, sağlıklı insanların da özellikle öğle saatlerinde dışarıda olmamaya dikkat etmeleri konusunda uyardı.

“Klimalı ortamda uzun kalmayın”

Uzmanlar, aşırı sıcak havalarda vatandaşların serinlemek için genellikle klimalı ortamları tercih ettiğini, sıcaklığın yoğun hissedildiği saatlerde de klimaların derecelerinin daha da düşürüldüğüne dikkat çekerek çok uzun süre klimalı ortamda kalmanın da sağlığa zararları olabileceğini kaydetti.

Uzmanlar, klimalı ortamda uzun saatler kalmanın kişide başta yaz nezlesi olmak üzere, grip, böbrek sancısı ve soğuk algınlığına bağlı olarak başka sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti.

“Bol sıvı tüketin”

Aşırı sıcak havalarda vücudun terlemeye bağlı, olağanüstü su kaybı olduğuna dikkat da çeken uzmanlar, kaybedilen sıvının telafisi için günlük 2 ila 3 litre su içip, 3-4 porsiyon meyve yenilmesi önerdi.

Uzmanlar, yaz mevsiminde yeterince sıvı alınmaması durumunda su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabileceğini söyledi,  “Vücuttaki su oranın yeterli düzeyde tutulması hayati önem taşıdığından vücuttan kaybolan miktarda suyun alınması zorunludur” dedi.