Kulak çınlamanız olursa... Nedeni tümör olabilir

Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Özkırış, kulak çınlamasının dış ortamda herhangi bir ses olmadan kişi tarafından bir kulakta veya her iki kulakta duyulan, monoton ses olduğunu söyledi. Doç. Dr. Özkırış, "Sürekliliği halinde uykusuzluk, huzursuzluk, sinirlilik ve bazı hastalarda depresyona neden olabilen, çocuklarda davranış bozukluğu ve dikkat dağınıklığına yol açan çınlama sorununun vaktinde tedavi edilmesi gerekmektedir." dedi.

Zaman zaman ortaya çıkan çok kısa süreli çınlamalar tüm yaş gruplarında olabildiğini anlatan Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Özkırış, "Ancak sessiz ortamda sürekli işitilen kulak çınlamaları kişinin yaşamını çok güçleştirebilir. Sürekliliği halinde uykusuzluk, huzursuzluk, sinirlilik ve bazı hastalarda depresyona neden olabilen, çocuklarda davranış bozukluğu ve dikkat dağınıklığına yol açan çınlama sorununun vaktinde tedavi edilmesi gerekmektedir." şeklinde bilgi verdi.
 

KULAK ÇINLAMASININ NEDENLERİ

Doç. Dr. Mahmut Özkırış, kulak çınlamasının nedenleriyle ilgili bilgiler vererek, şunları söyledi: "Kulak çınlaması bir hastalık değil, işitme sisteminde var olan bir sorunun yansıması olarak tanımlanabilir. Yaklaşık olarak 60 yaş üzerindeki yaş grubunda her 5 kişiden birinde gözlenirken, yaş ve cinsiyet gözetmeksizin toplumun yüzde 10 ile yüzde 15'inde görülmektedir. Kulak çınlamaları genel olarak objektif ve subjektif olmak üzere iki başlıkta değerlendirilir. Kulak çınlaması sadece hasta tarafından duyulabiliyorsa subjektif, hekim tarafından da fark edilebiliyorsa objektif kulak çınlaması adını alır."

YÜKSEK SESE DİKKAT!

Doç. Dr. Özkırış, kulak çınlamasının çoğunlukla işitme sinirlerinin mikroskopik olan uç kısımlarında oluşan hasarlardan ötürü geliştiğini aktararak, "Bu sinir uçlarının sağlıklı olması doğru, kesin duymayı sağlar. Bunlarda meydana gelecek bir hasar işitme kaybı ve kulak çınlamasına yol açar. İlerlemiş yaşla birlikte sinir uçlarında bazı değişiklikler meydana gelir. Bu da beraberinde kulak çınlaması oluşumuna neden olur. Günümüz dünyasında yüksek ses maruziyeti kulak çınlamasının en sık rastlanan nedenidir ve beraberinde işitme kaybına yol açar" şeklinde konuştu.,

KULAK ÇINLAMASININ BİRÇOK SEBEBİ OLABİLİR!

"Çınlama nedeni kulak enfeksiyonları, kulak kiri, kulak zarında delinme, orta kulakta sıvı birikmesi ve orta kulaktaki kemiklerin eklem yerlerinin sertleşmesi gibi daha önemli nedenler de olabilir" diyen Doç. Dr. Özkırış, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Kulak çınlaması baş ve boyun bölgesindeki damar genişlemeleri veya denge ve işitmeyi sağlayan sinirden kaynaklanan bir tümörden dolayı da olabilir. Bu problemlerde işitme kaybı da vardır. Alerji, düşük veya yüksek tansiyon, şeker hastalığı, tiroid problemleri, tümörler, baş ve boyun bölgesine gelen travmalar, menier hastalığı ve sakinleştirici ilaçlar, bazı antibiyotikler, romatizma ilaçları ve aspirin kulak çınlamasına neden olabilir."

KULAK ÇINLAMASI SÜREKLİ OLURSA...

Doç. Dr. Özkırış, kulak çınlamasında her durum için tedavi çok farklı olduğunu anlatarak, "Bu nedenle tedavi için kulak çınlamasının gerçek nedenini bulmak çok önemlidir. Bunun için bazı röntgen filmleri ve denge testlerine ihtiyaç duyulabilir. Kulak çınlaması sürekli bir hale gelmeye başlayan kişiler durumu ciddiye alıp mutlaka konuyla ilgili bir hekime başvurmalıdırlar." dedi.