Kanser Hastalarına Yardım Derneği’ne bağlı Umut Eğitim ve Kültür Evi ve Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Danışmanı, Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar, çocukluk çağı kanserlerinin, tüm kanserlerin yüzde 2-4’ünü oluşturduğunu söyledi.

Çağlar, çocukluk çağı kanserlerinin yıllık görülme sıklığının, milyonda 120 olduğunu kaydetti.

Mine Çağlar ve Umut Eğitim ve Kültür Evi Sorumlusu Halil Karasoy, “1-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası” nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Çağlar, tüm dünyada, Türkiye’de olduğu gibi, ülkede de birçok etkinlik ve organizasyonla hastalıkla ilgili farkındalık yaratılmaya çalışıldığına dikkat çekerek, özellikle, “1-8 Kasım, Lösemili Çocuklar Haftası”nda, lösemi hastalığıyla mücadele eden çocuklara moral vermek, daha kaliteli yaşam standartlarına ulaşmaları için etkinlikler yapıldığını kaydetti.

TEK HÜCRE HASTALIĞI…

Kanser hastalığının tek hücre hastalığı olduğunu, insan organizmasındaki herhangi bir organ veya dokudan köken alabildiğini belirten Çağlar, “Farklı bir ifadeyle, kanser hastalığı kontrolsüz ve aşırı üreyen hücrelerden oluşan ve zamanla yarışan bir hastalıktır” dedi. 
 
Çocukluk yaş grubunda en sıklıkla görülen kanser türlerinin başında “kan kanseri” olarak da ifade edilebilen “lösemi” hastalığının yer aldığını anlatan Çağlar, “Lösemiler çocukluk çağındaki kanser vakalarının yüzde 35-40’ını oluşturarak, sıklık sıralamasında birinci sırada yer almaktadırlar. Lösemiler, akut ve kronik olmak üzere iki ana grup üzerinden sınıflandırılırlar” dedi.

SEBEBİ TAM OLARAK BİLİNMİYOR

Löseminin (kan kanseri), kemik iliğinde üretilen kan hücrelerinin kontrolsüz şekilde çoğalmasıyla ortaya çıkan önemli bir kanser türü olduğuna da vurgu yapan Mine Çağlar, şöyle devam etti:
 
“Löseminin sebebi tam olarak bilinmese de, bu hastalığa olumsuz etki yapan ve hastalığın oluşmasında rol oynayabilen faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler içerisinde bazı kromozomal hastalıklar, genetik yatkınlıklar, bazı viral enfeksiyonlar, yüksek doz radyasyona ve benzen türü kimyasal maddelere maruz kalmak gibi etkenler yer almaktadır. Son yıllarda yapılan bazı çalışmalarda, gebelik sırasında sigara içen annelerin çocuklarında artmış lösemi sıklığı saptanmıştır”

KENDİNE ÖZGÜ BELİRTİ VE BULGULARI VAR…

Diğer kanser türlerinde gözlenen belirtiler olduğu gibi löseminin de kendine özgü belirti ve bulguları olduğunu söyleyen Çağlar, hastalığın önemli belirtileri arasında kansızlık, solukluk, morluklar, kanama ve kemik ağrıları olabileceğini, ender olarak da ilk dönemlerinde bariz bulgu vermeden seyredebildiğini anlattı.

KARASOY

Umut Eğitim ve Kültür Evi Sorumlusu Halil Karasoy da, Kanser Hastalarına Yardım Derneği’ne bağlı Umut Eğitim ve Kültür Evi’nin 17 Aralık 2011 tarihinde açıldığını anımsatarak, kültür evi hakkında bilgi verdi.

Umut Eğitim ve Kültür Evi’nde dernek üyesi çocuklara, gençlere ve ailelerine yönelik eğitimler ve sosyal aktiviteler yapıldığına işaret eden Karasoy, üyelere ihtiyaçları doğrultusunda okul takviye dersleri de verildiğini belirtti.

Karasoy, kendini geliştirmek isteyen üyelere yabancı dil kursları ve müzik dersleri verildiğini anlatarak, yapılan diğer etkinlikler hakkında bilgi verdi.

Halil Karasoy açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bunların sayesinde pozitif vakit geçirebileceğimiz bir umut evimizin olması, çocuklarımız, gençlerimizin özgüvenlerinin artması ve kendilerini geliştirebilmeleri hedeflenmektedir. Bu bağlamda yaklaşık 5 yıldır derneğimiz ve Umut Eğitim ve Kültür Evi olarak çaba harcamaktayız. Bu çabanın sonuçlarını görmek bizleri çok mutlu kılmaktadır.

1-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda tüm çocuklarımıza yaşamları boyunca sağlık, huzur, mutluluk ve başarı diliyoruz.”