Neşet Karadağ

Artan hava sıcaklarının özellikle tansiyon hastalarını olumsuz yönde etkilediği belirtilirken, hastaların bol miktarda maden suyu tüketmesinin de tansiyonlarını yükseltebileceği belirtildi.

Doç. Dr. Gülcan Abalı, havadaki nemle birlikte şiddeti artan aşırı sıcaklardan olumsuz etkilenen tansiyon hastalarına önerilerde bulundu. "Hastaların beklenmedik bir şikâyetleri olduğunda mutlaka kontrole gitmeleri önemli" diyen Doç. Dr. Abalı, hipertansiyon hastalarının bol su ve sıvı almasını önererek, "Aşırı su ve tuz kaybı, kontrol altında hipertansiyonu olan bir hastanın kan basıncında ani düşmelere yol açabilir. Ayrıca kan basıncını düşürmek için kullanılan ilaçların bazıları da vücuttan su ve elektrolit atımı sağladığı için olumsuz bir tablo meydana gelebilir. Bu nedenle hipertansiyon hastaları mümkün olduğunca bol su ve sıvı almalı, tuzlu gıdaları tüketirken de ölçülü olmalıdırlar" dedi.

‘TANSİYONUN BEKLENENDEN FAZLA DÜŞMESİ TEHLİKELİ'

Damarların genişlemesi sırasında tansiyonun düştüğünü, büzülmesi sırasında da yükseldiğini ifade eden Doç. Dr. Abalı, şunları söyledi:

"Burada bahsettiğimiz büzülme atar damarlardan çok, daha küçük damarlarla alakalı. Bu nedenle sıcak hava damarlar üzerinde gevşetici etki yapıyor. Bu da damarların genişlemesine ve tansiyonun düşmesine neden oluyor. Söz konusu durum sağlıklı insanlar için de yüksek tansiyon hastaları için de geçerlidir. Yüksek tansiyon ilaçları kullanan hastalarda bu tehlike arz eden bir durumdur. Bir de tansiyon hastaları idrar söktürücü etkisi olan ilaçları kullanıyorlarsa bu durum yaz sıcaklarında sorun yaratabilir. Çünkü terlemeyle zaten su kaybedilmekte. Bu ilaçları kullanan kişilerde tansiyon beklenenden çok daha fazla düşebilir."

Tansiyon düşüklüğünün yorgunluk, halsizlik, oturduğu yerden aniden ayağa kalkıldığında baş dönmesi gibi belirtiler ile ortaya çıkabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Abalı, hastanın böyle bir durumda ilacı kesmeden kendisini takip eden doktora başvurarak kullandığı ilaçların dozlarının gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

‘MADEN SUYU TÜKETİMİ ÖLÇÜLÜ OLMALI'

Doç. Dr. Abalı, tansiyon hastalarının sıcak havalarda mineraller bakımından zengin olan maden suyunu sodyum içeriği nedeniyle ölçülü tüketilmesinde yarar olduğunu söyledi. Doç.Dr.Abalı, "Maden sularının içinde kaynağına göre çeşitli oranlarda sodyum bulunmakta. Tansiyon hastaları serinleyeyim derken fazla miktarda maden suyu tüketirlerse tansiyonları yükselebilir" dedi.

‘AŞIRI SICAKLARDAN KORUNUN'

Yüksek tansiyon hastalarının güneşin dik olarak geldiği saatlerde; sabah 10.00 ile öğleden sonra 16.00 arasında güneşin altında uzun süre kalmamalarını ve baş bölgelerini korumaya özen göstermeleri gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Abalı şu tavsiyelerde bulundu:

"Aşırı sıcaklarda mümkün oldukça dışarı çıkmayın ve iyi havalandırılmış kapalı alanlarda vaktinizi geçirin. Dışarı çıktığınızda ise açık renkli ve pamuklu elbiseler giyinin, şapka takarak başınızı güneşten koruyun." (Gazete Habertürk)