Bel ağrısı hareketleri kısıtlayan, yürümeyi, ayakta durmayı, hatta oturmayı dahi zorlaştıran, can sıkıcı ve oldukça da yaygın bir şikâyettir. Beli ağrıyanlar genellikle hemen fıtıktan şüphelenir ama bel ağrısının başka pek çok nedeni olabilir. Ağrı şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterdiği ve tam olarak ölçülemediği için, sadece ağrıdan yola çıkarak bu duruma neyin yol açtığını tahmin etmek güçtür. İyi bir doktor tarafından sorulacak doğru sorularla bel ağrısı stres kaynaklı mı, duruş bozukluğundan mı veya kireçlenmeden mi kaynaklanıyor, teşhis edilebilir.

BU SORUNDAN NASIL KURTULUNUR?

Musküler bir sorun olabileceği gibi cereyanda kalmakla birlikte oluşan bir spazm, omurgada oluşan bir kırık ya da çok ciddi bir müdahale gerektiren bir fıtıkta da bel ağrısını tetikleyebilir. Peki, bel ağrısından kurtulmak için neler yapabiliriz?

“SAKINCALI HAREKETLERDEN KAÇININ”

Her bel ağrısının, bel fıtığı riski taşımadığını söyleyen Fizyoterapist Ali Serkan Ünsal, bel ağrılarından kurtulmak için spor salonlarında beden eğitimi mezunlarının göstereceği hareketlerin sakıncalı olabileceğini belirterek ‘yarım hoca dinden, yarım doktor candan eder’ dedi.

Ünsal, bel ağrısının birçok sebebi olduğuna, bel ağrılarının disk patolojisinden, musküler(kas spazmı) patolojisinden ve osseoz(kemik erimesi) patolojisinden kaynaklanabileceğini belirterek bel ağrısının çok geniş kapsamlı olduğunu söyledi.

İşte Fizyoterapist Ali Serkan Ünsal’ın AjansHaber’e yaptığı açıklamalar:

TAHLİLLER VE HASTANIN GÖRÜNTÜSÜ BİRBİRİNİ DESTEKLEMELİ

Her bel ağrısının, bel fıtığı demek olmadığını söyleyen Ünsal, bu ayrımın MR görüntüsü ve klinik muayene ile ayırt edilebileceğine vurgu yaparak “ Sadece MR görüntüsü de bir işe yaramaz. Laboratuvar bulguları, MR, kan tahlilleri, röntgenler, tomografiler,  EMG’ler eğer hastanın klinik tablosunu destekliyor ise anlamlıdır. Hastanın klinik tablosu iyi ama görüntüler, tahliller çok kötü. Ya da tahliller çok iyi, hastanın görüntüsü çok kötü. Laboratuvar bilgilerini kaldırın çöpe atın. Laboratuvar bulguları ve tekniklerin hastanın tablosunu desteklemesi lazım. Desteklemiyorsa anlamlı değildir.”

MASA BAŞINDA ÇALIŞALAR DİKKAT!

Genellikle ağır yük kaldıran, ağır işlerde çalışan ve masa başında ergonomik bir oturuma sahip olmayan kişilerde bel ağrısının daha çok görüldüğünü söyleyen Ünsal “Psikolojik nedenlerle de bel ağrısıyla da karşılaştığımız zaman zaman oluyor. Masa başında çalışan bireylerde eğer ergonomik bir oturma sağlanmıyorsa ki bunda oturduğumuz sandalyenin dik arkalıklı olması, omuzun arkalığa tam temas etmesi, ayak tabanlarının yere tam değmesi ve bel yastığı kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Bunlar olmazsa eğer kişide de bir yatkınlık varsa o zaman bel ağrısıyla karşılaşabiliyoruz.” dedi.

BEL AĞRISINDAN KURTULMAK İÇİN BUNLAR ŞART

Tamamen hareketsiz bir yaşamdan uzaklaşıp, haftada en az 2-3 kez egzersizler yaparak, kasları kuvvetli tutarak ağır hareketlerden uzak durarak bel ağrılarından kurtulacağımızı belirten Fizyoterapist Ali Serkan Ünsal “Bu egzersizlerde kafasına göre herhangi bir spor salonuna gidip de orada beden eğitimi mezunlarının yaptıracağı egzersizler değil de, bir fizyoterapist tarafından kişiye özel belirlenen egzersizlerin yapılması çok daha iyi olur. Aksi takdirde derler ya ‘yarım hoca dinden yarım doktor candan eder’ diye. O yüzden olmayan ağrıyı da açığa çıkarabilirler ya da var olan ağrıyı daha da arttırabilirler. Bilinçsiz, bu işin ehli olmayan kişiler tarafından yaptırılan egzersizler ya da önerilecek hareketler ağrıları tetikleyebilir.” şeklinde konuştu.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir. 


KAYNAK: AjansHaber