Fazla yağlardan kurtulma sürecini bazı yiyecek ve içecekler hızlandırıyor. Ancak bu yiyecek ve içeceklere olması gerekenin üstünde anlam yüklemen, tek tip beslenmeye yönelmene ve diğer yiyecekleri ihmal etmene neden olabilir. İnsan bedeni tek tip beslenmeye veya yiyeceğe uygun değil. Yiyecek ve içeceklerin sağlıklı beslenme sürecinde doğru miktarda bulunması çok önemli.

Sorunlu bölgelere ağırlık vermek söz konusu olduğundaysa, sıkı değil ama akıllıca bir diyet uygulamak gerek. Mücadeleyi kazanmanın büyük kısmı, kilo vermeyi en ideal hâle getirmek için neler yemen gerektiğini bilmen. Fazla yağların karın bölgendeyse, metabolizmayı yavaşlatan ve enflamasyonu (iltihaplanma) arttıran stres hormonu kortizolle savaşmak için iş birliği yapabilecek yiyecekler tüketmelisin.

Kalçandaki fazla yağlardan kurtulmak istiyorsan, yağ oranı düşük ve kalsiyum oranı yüksek bir diyet uygulamalısın. Yağların her bölgene dağılmışsa, en büyük mücadelen vücudunun doğal yağ yakıcılarını tutuşturmak olmalı. Bu yiyecek ve içecekler, fazla kilolarından kurtulman için seninle iş birliği yapacak.

Metabolizma hızlandıran yiyecekler:

YEŞİL ÇAY: Yeşil çayın içeriğindeki kafein ve kateşinler yağ yakımını arttırıyor. Ayrıca termojenik etki ile metabolizmayı hızlandırdığı, yağ dokusu artışını engelleyerek yağ yapımını baskıladığı ve yağ emilimini azalttığı da araştırmalarla doğrulanmış. Herhangi bir kalp hastalığın yoksa, günde iki, üç fincan yeşil çay içerek yağ yakımını arttırabilirsin.

ACI BİBER: Acı bibere tadını veren kapsaisin, metabolizmayı yüzde 23 oranında hızlandırıyor. Günlük olarak aynı besinleri tüketen iki grup üzerinde yapılan bir araştırmada, bir grup ek olarak acı biber tüketirken, diğer grup tüketmemiş. Araştırma sonucundaysa yiyeceklerine acı biber ekleyen grubun daha hızlı kilo verdiği görülmüş. Günde minimum iki adet acı biber tüketmek metabolizmanın hızını arttırmana yardımcı olabilir.

SÜT: Yapılan onlarca araştırmayla, süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyumun yağ yakımını arttırarak zayıflamaya yardımcı olduğu kanıtlanmış. Bir deneyde, düşük kalorili diyetle beslenen iki gruptan ilkine yüksek, ikinci gruba ise düşük kalsiyum içerikli diyet verilmiş. Ve ilk grupta, kalsiyumun kalsitirol hormon dengesini düzenlemesinden dolayı daha fazla ve daha hızlı kilo kaybı görülmüş. Günlük 1.000-1.300 mg kalsiyum tüketerek kilo kaybını iki kat arttırabilirsin. Bu da yaklaşık 600 ml süt veya süt ürününe denk geliyor.

ZENCEFİL: İçerdiği gingerol maddesi sayesinde metabolizmanın oldukça hızlı çalışmasını sağlıyor. Ayrıca vücuttaki toksinlerin ve fazla suyun dışarı atılmasına da yardımcı oluyor. Metabolizmanı hızlandırmak için günde bir çay kaşığı tüketebilirsin.

TARÇIN: İnsülin üretimini ve metabolizma hızını arttırıcı özellikleri bulunuyor. Vücudumuzdaki yağ hücreleri yüksek insülin düzeyinde parçalanıyor ve enerjiye dönüşüyor. Tarçın tükettiğindeyse artan insülin salınımı ile karnında depolanmış yağlar daha hızlı parçalanıyor. Günde yarım çay kaşığı tüketmen yeterli. keten tohumu: İçeriğinde protein, demir, Omega-3, Omega-6, çinko, magnezyum ve müsilajlar bulunuyor. Kan şekerini dengeleyen keten tohumu, yüksek lif içeriğinden dolayı yağın vücuttan daha hızlı atılmasına da yardımcı oluyor. Ayrıca kalp-damar hastalıklarında da olumlu etkisi var. Bunların yanı sıra cilt için yenileyici etki gösteriyor. Günde bir tatlı kaşığı keten tohumunu yemeklerine ekle.

ELMA SİRKESİ: Fermente elma sirkesi, vitamin, mineral, amino asit ve enzimler açısından oldukça zengin. Vücudunu toksinlerden arındırırken, içerdiği organik enzim ve asitler sayesinde metabolizma hızlandırıcı etki sağlıyor. Ayrıca iştahı kesiyor ve yağ yakımını kolaylaştırıyor. Elma sirkesi aynı zamanda kan şekerinin aniden yükselmesini önlüyor. Böylece vücudun daha az insülin üretmesine yardımcı oluyor. Amerikan Diyabet Vakfı’nın (American Diabet Foundation) yaptığı araştırma sonucu, elma sirkesinin yüksek karbonhidrat içeren bir gıdadan önce alınmasının, insülin duyarlılığını arttırdığı tespit edilmiş. Elma sirkesini tek başına alabileceğin gibi içme suyuna katarak da kullanabilirsin.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI: Bu yağ termojenik özelliğe sahip ve orta zincir yağ asitleri oranı oldukça yüksek. Bu yağ asitleri vücutta doğrudan karaciğere, oradan da sindirim sistemine geçerek enerjiye dönüşüyor; uzun yağ asidi zincirlerinden farklı olarak vücutta depolanmıyor. Karaciğerde yağ depolanmasını da engelliyor. Ayrıca yağ yakımını hızlandırıyor, iştahı azaltıyor ve daha az yemene yardımcı oluyor. Hindistan cevizi yağını yağ yakıcı özelliği nedeniyle kullanacaksan organik ürünleri tercih etmelisin.

YUMURTA: Protein içeriği sayesinde yumurta, kilo vermeye yardımcı oluyor. Yumurtanın bu etkisinin iki sebebi var: Birincisi, vücuttaki yağı yakma özelliğine sahip olması; ikincisi ise verdiği tokluk hissi. Bu iki özelliğinden dolayı yumurtanın zayıflatıcı etkisi olduğu açık. Sabah kahvaltısında yumurta yemek seni uzun süre tok tutacağından, fazla kalori alımına sebep olan atıştırma ihtiyacını giderir. Unutma ki masum görünen atıştırmalar, vücutta yağ depolanmasına ve kilo almaya neden oluyor. Sabahları yediğin yumurta, seni bu kötü alışkanlığından kurtarıp fazla kalori almamana yardımcı olabilir.

MATCHA ÇAYI: Matcha çayı (toz hâlinde yeşil çay), metabolizmayı hızlandırdığı bilinen termojenik bir bileşen olan EGCG polifenol içeriyor. Suda tamamen çözünen bu çayı içtiğinde, yeşil çayın içerdiği bütün sağlıklı besin öğelerini vücuduna almış oluyorsun. Bu çay aynı zamanda mükemmel bir antioksidan ve antienflamatu var. Matcha yeşil çayı soğuk içmeyi dene. Soğuk içecekler vücudun daha çok çalışmasını gerektiriyor ve böylece daha çok kalori yakmayı sağlıyor. Metabolizmanın hızlanması için günde üç bardak içebilirsin.

YULAF: Lif açısından zengin bir besin olan yulaf, açlık kan şekerini düzenleyip kolesterolü düşürücü özelliğe sahip. Bir porsiyon yulaf, gün boyunca tok hissetmeni sağlar. Sadece yarım fincanının içerdiği 4,6 gr kompleks karbonhidrat, metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımı sağlar.

AVOKADO: Yağ yemekten korkman için bir neden yok, tabii eğer doğru bir yağ ise. Oleik asit, avokadoda bulunan sağlıklı tekli doymamış yağlardan oluşan bir bileşim. Her gün çeyrek ya da yarım avokado yemeye başlayıp bunu sürekli hâle getirirsen, karın yağlarının eriyip gittiğine şahit olabilirsin. Bu meyve aynı zamanda lif ve protein içeriyor. armut: Yalnızca bir armut, günlük alınması gereken lif miktarının yüzde 15’ini karşılıyor. Yapılan bir araştırmada, günde üç armut yiyen kadınların, yemeyenlere göre daha az kalori aldığı ve daha çok kilo verdiği görülmüş. Fakat armutun kabuğunu soymadan yemen çok önemli çünkü lifler en çok kabuklarında bulunuyor.

GREYFURT: Her öğünden önce yarım greyfurt yemek, haftada bir kiloya yakın kilo kaybı sağlayabiliyor. Bu meyve, yağ depolayan insülin hormonunu azaltıyor ve kilo vermeye yardımcı oluyor. Ayrıca iyi bir protein kaynağı da olan greyfurt, içindeki yüzde 90’a yakın su oranıyla daha tok hissetmeni sağlıyor.

KAHVE: Kahve içmek doğrudan kilo kaybı sağlamaz ancak kahvenin içinde bulunan kafein, vücut metabolizmasını hızlandırır ve kan basıncını yükseltir. Kafein aynı zamanda çok etkili bir uyarıcı. Beyinde sinir sistemini ataklar şeklinde uyarıyor. Bu da vücudun sürekli hormonlar aracılığıyla hareketli kalmasını sağlıyor. Yani kahve içtiğinde metabolizman hızlanıyorBu da yapacağın egzersizlerde daha fazla kalori harcayıp daha fazla yağ yakmana yardımcı oluyor. İçtiğin kahve oranında su içersen, kahvenin etkisini olumlu yönde arttırabilirsin.