Mide ağrısı nedeniyle zor durumda kalan insanlar, ağrılarını geçirmek için birçok yönteme başvuruyor. Mide ağrısı; mide üşütmesi, yabancı besinlerin yenmesi, aşırı yemek yeme, gıda zehirlenmesi gibi birçok nedenden dolayı kişilere sıkıntı yaşatabiliyor. Mide ağrısı yaşayanlar için, bazı gıda çeşitlerini tüketmek bir nebze olsun tedaviye yardımcı olabiliyor. İşte, detaylar…

Mide ağrısına neden olan etkenler

Aşırı yemek: Özellikle acıktıklarında aniden hızlı bir şekilde yemek yemekte olan insanlar, bu gibi durumlarda yemeği kesinlikle yavaş bir şekilde yemeleri gerekiyor. Çünkü sindirim sisteminin birçok organda olduğu gibi belli bir kapasitesi bulunmakta ve bu kapasite aniden dolduğunda kramp şeklinde mide ağrısı ortaya çıkarabilir. 

Enfeksiyonlar: İnsan vücuduna kan yoluyla ya da sindirim yoluyla mide üzerinde sorunlar ortaya çıkmakta ve sindirim sistemine girmiş olan bakteriler, tıbbi ya da doğal yollarla ortadan kaldırılabilmektedir. 

Kabızlık: Özellikle insanların yiyip içtiklerine bağlı olarak ortaya çıkan bu sindirim sorunları, direk olarak mide ağrısı nedenleri arasında yer alıyor. Kabız olan ya da aşırı ishal olan insanlarda mide ağrısı oluşması durumu son derece normaldir. Eğer kabızlık durumu söz konusuysa bu sorunun düzelmesi için gerekli olan müdahalelerin yapılması gerekiyor. 

Tahrişler ve iltihaplar: İnsanlarda sık bir şekilde ortaya çıkan bir durumdur. Bu durumun giderilmesi için kesinlikle tıbbi destek sağlanmalıdır. Özellikle iltihapların giderilmesi için antibiyotik tedavisi şarttır. Aksi durumlarda bu iltihaplar iyileşmek yerine ciddi bir şekilde ilerleyebilir. 

Stres: İnsanlarda ciddi olarak etki eden bu durum, şiddetli olarak mide ağrısına neden olabiliyor. Mide ağrısı nedenleri arasında stres insanlarda, özellikle çalışma temposundaki artışa bağlı olarak ortaya çıkıyor. Bu nedenle mide ağrısı yaşayan insanların stresten uzaklaştıracak aktiviteler yapması gerekiyor. 

Aşırı kilo: Aşırı kilolu olan insanlarda mide sorunları çok fazla meydana gelmektedir. Bu durum için kilo vermek en kalıcı çözümdür. Eğer daha önceden aşırı kilo nedeniyle mide ameliyatları geçirilmişse kesinlikle doktora görünerek bu ağrıların nedeni öğrenilebilir. 

Gastrit: Tüketilen yiyecek ve içecekler direk olarak mide üzerinde yaraların oluşmasına neden olurken, bu yaralar çok şiddetli mide ağrılarına neden olur. Özellikle asitli içecekler ve yağlı besinler, direk olarak mide ağrısı nedenleri arasında yer alıyor. 

Gaz sıkışması: Aslında bu durum insanların karşılaştıkları en sık mide ağrısı nedenlerinden birisidir. Genellikle alt karın bölgesinde bu ağrılar ortaya çıksa bile bazı insanlarda mide ağrısı olarak düşünülebilir. Ancak ağrının tam olarak ortaya çıkarılabilmesi için doktorla görüşülmesi gerekiyor.

Belirtileri:

Mide ağrısı öncesinde hafif yanma hissi başlayabilir ve sonrasında ağrıya çevirebilir. Ayrıca kabızlık ve ishal olma durumlarında da bu etkenler belirtilerden sayılabilmektedir. Mide ağrısında kişi bir anda da ağrı çekebilir ya da bu ağrılar yavaş yavaş etkisini arttırabilir. Mide ağrısı belirtileri karşısında kişi zor durumlar yaşayabilir.

Peki, mide ağrısını gideren besinler neler?

Keten tohumu: Çok zengin bir lif ve mükemmel bir omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Kabızlık ve şişkinliklerin giderilmesinde etkili olup, mide ağrısının yatıştırılmasını da sağlar. Keten tohumunun öğütülmüş formunu yoğurtla karıştırıp salatalarınızda sos olarak kullanılabilir.

Zencefil çayı: Mide sağlığında oldukça faydası olan zencefil sindirim sistemini yatıştırıyor. Zencefil çayı da mide ağrısının geçmesinde etkilidir. Mide bulantısı ve kusmaların önüne geçmede ise oldukça faydalıdır. Ek olarak mide ekşimesi ve başka mide problemlerinin giderilmesine de yardımcı olmaktadır.

Patates: İçeriğindeki lifler sayesinde haşlanmış olarak tüketilen patates, mide sağlığına katkı sağladığı gibi bir takım mide problemlerinde de etki etmektedir. Ayrıca çiğ patates suyu da mide ağrısına iyi gelmekte ve mide yanmasını hafifletmektedir.

Armut: Sindirimi kolay olan armut çok iyi bir lif kaynağıdır. Mideyi yormaz ve rahatlıkla sindirilir. İnce bağırsaklar ve diğer sindirim sistemindeki organları da yormayan bir meyvedir ve tüm bunlara bağlı olarak mide ağrısının hafifletilmesinde önemli etkileri vardır.

Yoğurt: Çok iyi bir probiyotik kaynağıdır. Probiyotikler midedeki faydalı bakterilerdir ve buna bağlı olarak yoğurt enfeksiyonların uzaklaştırılmasını, bağışıklığın güçlenmesini ve mide ağrısının giderilmesini sağlar.

Zeytinyağı: Çiğ olarak tüketilen zeytinyağı, mide ağrılarına iyi gelmekte ve mide sağlığını korumaktadır. Safra salgısı besinlerdeki yağların sindirimi için gerekli ve zeytinyağı bu safra salgısını da destekler. Dolayısıyla mide ağrısının giderilmesinde en sağlıklı seçimlerden birisidir.

Lahana: Çiğ olarak tüketilirse mide için oldukça faydalı olabiliyor. Lahana suyu ise ülser ve gastrit gibi sorunların giderilmesinde etkili bir tedavi aracı durumundadır. Çiğ lahana veya suyu tüketilirse mide ağrılarından kurtarabilir.

Muz: Mide sağlığını destekleyen önemli meyvelerden biridir. Midedeki yanma ve ağrıların giderilmesinde katkı sağlamakta ve mide için faydalı olan muz, her öğünden sonra tüketilebilir.

Karnabahar: Buharda pişirilerek az bir şekilde haşlanan karnabahar, midede bulunan asitlerin mide dokusuna zarar vermesini önler. Karnabaharda yer alan gefarnato adlı madde ülser ilaçlarının ana maddesi olarak faydalanılıyor. Bu sebeple mide sağlığını koruduğu gibi, mide sorunlarının da önüne geçmektedir.

Baklagiller: Fasulye, bezelye ve mercimek gibi baklagillerde bioflavanoid denen bir madde bulunuyor. Bu madde midenin korunmasına yardımcı oluyor. Korunmada etkili olan midenin ağrıma olasılığı çok düşüktür. Baklagiller, bu özellikleri nedeniyle mide ağrısına oldukça iyi gelmektedir.

Az yağlı besinler: Hazımsızlığı olanlar için az yağlı besinler oldukça ideal. Bu tür besinler midenin yorulmamasını sağlar. Çok yağlı besinler mideyi yorar. Bundan dolayı az yağlı besinler sayesinde mide ağrısının önüne geçmek mümkün.

Lifli besinler: Kabızlık mide ağrısına yol açarken, lifli besinler sindirim sistemini çalıştırır. Özellikle esmer pirinç, buğday kepeği, kepekli ürünler, rafine tahıllar, kuru kayısı, kuru erik ve kuru incir gibi lifli besinler kabızlığı giderir ve buna bağlı olarak da mide ağrısının önüne geçer.

Maden suyu: Mide ağrısının nedenlerinden biri de mide asidinin artmasıdır. Şeker içermeyen doğal maden suyu mide asidinin dengelenmesini sağlar ve mide ağrısını gidermede etkilidir. Doğal maden suyu midede bulunan asitlerle etkileşime girip zararlı asit oranını dengeler ve etkisiz hale getirir. Bu sayede mide ağrılarının giderilmesine yardımcı olur.