Diyetisyen Güneş Aksüs

Bir tarafta sağlıklı beslenmeye çalışan, her şeyi takıntı haline getiren anneler babalar, diğer tarafta 'Sağlıklı olması yetmez lezzetli olması da lazım' diyen, birbirinden lezzetli yemekler yapan, özel baharatlar kullanan, kendine gurme diyen ve her gün yeni bir yemek deneyen anneler babalar. Acaba herkes iyi yemek yapabiliyor mu? Yapmayanlar sağlıklı beslenmiyor mu?

MUTFAĞA GİREN DAHA SAĞLIKLI

Öyle ya da böyle, ister kalorili, ister diyet mönüler hazırlayacak olun, evde pişen yemekler daha sağlıklı beslendiğinizi gösteriyor. Çalışan kesimin çoğu günün birçok öğününü dışarıda yemek zorunda kalıyor. En sağlıklı mönüleri bile seçmeye çalışsa evdeki kadar özgür değil. Ya da fiyatı da çok artmasın diye tek çeşit yemek seçmeye çalışıyor veya sandviçle geçiştiriyor. Tabii pizza, hamburger gibi seçenekler daha uygun ve kampanyalar çekici. Aslında sağlıklı beslenmek daha pahalıya mal oluyormuş gibi görünse de aslında en sağlıklı ve en uygun fiyata 'evdeki yemekler' ile ulaşılabiliyor. Yani mutfağa giren hem sağlığını hem cebini koruyor.

YEMEK PİŞEN EVLER ARTMALI

Herkesin çocukluk döneminde hatırladığı özel günler vardır. Misafir gelince anne veya anneanne evde yemekleri yapardı. Kolay ve pratik olmayan aksine zahmetli ve ciddi bir hazırlık isteyen çeşit çeşit yemekler hazırlanırdı. Evine gelen misafiri mantıya çağıran kişi mantısını açar. Hazır mantı alıp da mantı yemeye beklerim demez. Ya da beş çayına, altın gününe çağıran kadın evde poğaça börek yapar, hazır almaz. Ama İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşayanlar her şeyi kısa sürede halletmek zorundalar. Eve varana kadar bir tık ile 5 çeşit meze siparişi verebilir.

Size bir şey itiraf edeyim mi? Bu evde hazırama benim bile beynime o kadar kazınmış ki, işyerinde yılbaşı partisi için harika meze yapan birini buldum. Ermeni ve gerçekten eli çok lezzetli, onlar bu işi iyi biliyorlar. Yılbaşı için sipariş verdim ona ama beynimin bir tarafı da diyor ki; 'Bu mezeyi sen de yaparsın, hazır mı alınırmış.' Ben de beynimdeki sese dedim ki; 'Hazır sayılmaz, arkadaşın yapmış gibi say.'

Yoğun çalışan kadınlar arasında, geceden hazırlanan yemekler, hafta sonu pişen yemeklerle idare etmeye veya kısa sürede hazırlanan sağlıklı yemeklerle iyi beslenmeye çalışanlar da var. İster çalışın ister çalışmayın, her gün olmasa da evde yemek pişmeli. Yemek pişen ev daha sıcaktır, daha samimidir. Özellikle çocuğunuz sizin evde yemek pişirdiğinizi görmeli ve yardım etmeli. Masaya hep beraber oturmak çok değerli. İnternetten sipariş vermeyin, kendiniz pişirin.

ALIŞVERİŞİ 'EV YEMEĞiNE' GÖRE YAPIN

Evde malzeme varsa sorun yok. Çünkü eve geldiğinde, iki dakika ne yapsam acaba diye düşünürken boş bir buzdolabı size bakıyorsa inanın pek bir şey yapamazsınız. Evde mutlaka olması gereken ürünlerin listesi şöyle olmalı.

Taze sebzeler, Yoğurt, Baharatlar

Zeytinyağı, Soğan ve sarmısak

Tam buğday makarnası veya ev yapımı erişte

Çorbalık malzeme (yeşil-kırmızı mercimek, tarhana vb.)

Bulgur, pirinç

Buzlukta yıkanmış çiğ sebzeler

Ton balığı

Buzlukta önceden yapılmış ev köftesi, kuşbaşı et, kıyma

Yumurta

Peynir çeşitleri ve zeytin gibi kahvaltılıklar

NOT: Hepsi aynı anda olmaz ama bu listenin 1/3'ü bile varsa güzel bir yemek çıkar ortaya...

Mutfağa girmenin ZAMANI GELDi

Mutfağa girmek zorunlu mu? Yemek pişirmeyi sevmeyen veya beceremeyen kişilere bakın, genelde çok da iyi beslenmezler. Kilo problemi daha sık görülür. Şişmanlık veya aşırı zayıflık şikâyeti olanlar düzenli ev yemeyi yiyenler değillerdir. Tüm gün dışarıda fast-food'la beslenen bir erkek, evlenip evde yemek yemeye başladığında zayıflar. Ya da, iş değişikliği nedeniyle, dışarıda sürekli ekmek arası yemek zorunda olan bir kadın, kilo almaya başlar.

Siz elinizden geleni yapın pratik ve kolay yemek tariflerini araştırın. İlle de özel soslu bir et yapmak zorunda değilsiniz. Ama köfte yapıp buzluğa atmak çok da zor değil. Ayrıca stres atar, rahatlarsınız. Yemek yapmak bazen terapi gibi gelir insana. Bunları denediniz ve baktınız. En basit tarifleri bile beceremediğinizi anladınız. O kadar ki, yumurta kırmak bile size zor ve anlamsız geliyor, o zaman eve veya işe yakın ev yemekleri yapan bir restoran bulun ve iyi ilişkiler kurun. Çünkü yemeklerinizi oradan yemeye başlayacaksınız. Bu sıkıcı mı? O zaman yine size söylediğim 'Kolay ve pratik yemekler' tariflerini tekrar tekrar deneyin.

Kaynak: HaberTurk