Şimdiye kadar yapılan en büyük obezite araştırmasında obezite sorunu yaşayan erkeklerin kadınlara oranlar daha büyük erken ölüm riskiyle karşı karşıya oldukları görüldü. Bunun nedeninin henüz bilinmediğini belirten bilim insanları, obez erkeklerde şeker hastalığı ve karaciğer yağlanması ihtimali daha yüksek.

Lancet Tıp Dergisi, dünya çapında dört milyon kişinin incelendiği 189 çalışmanın sonuçlarına yer verdi. BBC’nin haberine göre uzmanlar sigara tiryakiliği ve ciddi hastalıklar yüzünden kilo vermiş olanları araştırmanın dışında tutmak için, ele alınan çalışmalar yapılmaya başlandığında hiç sigara içmemiş ve uzun süreli hastalığı olmayanlara odaklandı. Araştırmada kişinin kilosu arttıkça, ölüm riskinin de yükseldiği görüldü.

ERKEN ÖLÜM RİSKİNİ YÜZDE 10 ARTIRIYOR

Obezite ve ölüm riski arasındaki ilişkinin de erkeklerde daha belirgin olduğu anlaşıldı.

Örneğin Kuzey Amerika’da obezite dışında sağlık sorunu olmayan erkeklerde 70 yaşından önce ölme riski yüzde 29’ken, normal kilolu erkeklerde yüzde 19.

Kadınlarda ise 70 yaşından önce ölme riski normal kilolularda yüzde 11’ken, aşırı kilolularda yüzde 14.

Prof Richard Peto “Avrupa ve Kuzey Amerika’daki erken ölümlerin dörtte birinin nedeni sigara. Tiryakiler sigarayı bırakarak bu riski azaltabilir. Ancak şu anda obezite Avrupa’da her yedi ölümden birinin, Kuzey Amerika’daysa beş ölümden birinin nedeni.” dedi.