Medicana International Ankara Hastanesi omurga cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü, teknolojinin insan hayatına yoğun biçimde girmesiyle omurga kaynaklı ağrılarda artış olduğunu belirterek, "Haftada ortalama 3 gün düzenli egzersiz ya da evde günlük bel-sırt-boyun egzersizleriyle omurga kaynaklı ağrı sıklığı ve şiddeti azaltılabilir" önerisinde bulundu.

Medicana International Ankara Hastanesinden yapılan açıklamada, Prof. Dr. Şenköylü'nün omurga sağlının korunmasına yönelik görüş ve önerilerine yer verildi.

Omurga kaynaklı ağrıların oldukça yaygın görüldüğünü belirten Şenköylü, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Omurgamız, kuyruk sokumu hariç 24 kemikten oluşan mükemmel bir yapı. Ayakta durmamız ve hareket etmemiz için vazgeçilmezimiz. Teknolojinin yaşamımıza yoğun bir biçimde girmesiyle omurga kaynaklı ağrılarla çok daha fazla karşı karşıya kalıyoruz. Omurga sağlığımızın bozulmasıyla da günlük yaşam aktivitelerimiz kısıtlanıyor. Oysa bazı basit önlemler alarak omurga sağlığımızı korumamız mümkün.

Sağlığımızla birlikte işgücü kaybına neden olan omurga kaynaklı ağrıların önlenmesinin başında düzenli egzersiz yapmak geliyor. Haftada ortalama 3 gün yapılan düzenli egzersiz ya da evde yapılan günlük bel-sırt-boyun egzersizleriyle omurga kaynaklı ağrı sıklığı ve şiddeti azaltılabilir. Özellikle duruş bozukluklarıyla oluşan omurga kaynaklı ağrıların tedavisinde anti-inflamatuar ve kas gevşetici olarak adlandırılan ilaçlar etkindir."

"SAAT BAŞI KALKIP KISA YÜRÜYÜŞLER YAPILMALI"

Egzersiz ve ilaçlara ek olarak bazı ergonomik önlemlerin de omurga kaynaklı ağrıların önüne geçmek için önem taşıdığını kaydeden Şenköylü, özellikle sürekli masa başında çalışanların iş yerinde yapabileceği uygulamalar olduğunu ifade etti.

Bu uygulamalar ile ilgili Şenköylü şu önerilerde bulundu:

"Uzun süre bilgisayar başında çalışılıyorsa en azından her saat başı kalkıp odanın içinde kısa yürüyüşler yapılmalı, kollar açılıp duvara yaslanarak germe egzersizleri uygulanmalı. Masaüstü bilgisayarın ekranı göz hizasında ayarlanmalı. Kullanılan koltuğun yüksekliği, kalça ve dizlerin birbiriyle açısı 90 derece olacak şekilde ayarlanmalı. Böylece dik oturma sağlanır ve hem boyuna, hem de bele binen yük azaltılır.

Bel arkasına konacak bir yastıkla bel kavisinizi destekleyin. Çalışırken telefonla çok konuşuyorsanız telefonu kulağınız ile omzunuz arasına sıkıştırmak yerine kulaklık ile konuşmayı tercih edin. Aksi taktirde boyun ve omuz sorunlarına davetiye çıkarırsınız. Evde laptop ya da tablet bilgisayarla çalışırken de cihazın açısını gözlerinize uygun ayarlayarak boyun omurlarına fazla yük binmesini önleyin. Ayrıca uzanarak ya da uygunsuz postürde bu cihazların kullanımı, omurgayı çevreleyen kasları zorlayarak ağrıya neden olabilir. O nedenle bu tip cihazların mümkünse masa başında dik oturarak kullanımı gerekmektedir."

Prof. Dr. Şenköylü, şikayetleri azalmayan olgularda lokal steroid enjeksiyonları ve fizik tedavinin, özellikle stres bozukluğunun da eklendiği olgularda ise doktor kontrolünde başlanan anti-depresanların tedavide faydalı olacağını bildirdi.