Protein tozu vücut geliştirme sporu ile uğraşan kişilerin en çok tercih ettiği ürünlerin başında geliyor. Pek çok doktor ve beslenme uzmanına göre de protein insan bedeni tarafından ihtiyaç duyulan besinlerin arasında büyük bir yer tutmaktadır. Özellikle profesyonel sporcular ve vücut geliştiriciler ancak yeterli protein miktarını alarak kas gelişimi yaşayabilir. Vücut geliştirme için antrenman yapan fakat ihtiyaç duydukları kadar protein almayan kişiler ise sık sık yorgunluk, kas ağrıları, hızlı bir gelişim yaşayamamak gibi durumlardan şikayet ederler. Vücut geliştiriciler ve sporcular kilolarının iki katı kadar gram ölçeğinde protein tüketmelidir. Aksi taktirde kas yıkımı ile mücadele çok daha zorlu hale gelir hatta sakatlıklar baş gösterebilir. Profesyonel sporcular ve vücut geliştiricilerin çok büyük bir kısmı protein ihtiyaçlarını peynir altı suyu gibi doğal protein kaynaklarından üretilmiş protein tozlarından karşılar. Protein tozu adından da anlaşıldığı üzere toz şeklinde bir üründür ve en kolay tüketim şekli, yaklaşık olarak 250 gram olan bir sıvıya –çoğunlukla da su veya yine protein açısından zengin süt- karıştırılması ile yapılır. Seçilen bir ürün ağır bir antrenman öncesinde, sonrasında ya da kas gelişiminin bir başka aşaması olan uykudan önce tüketilebilir. Bir servis genellikle 25 ile 30 gram arasında değişmektedir. Yapılan antrenmana göre 1 veya 2 kez alımı oldukça uygundur. Bu şekilde kullanımı ertesi gün yaşanabilecek kas ağrılarını hafifletmekte yorgunluğu gözle görülür şekilde azaltmaktadır. Ayrıca kişiler uyguladıkları çalışma programı ve antrenman ağırlıklarına göre kullandıkları protein tozunu da içerdiği karbonhidrat miktarı, protein oranı, şeker içerikli ya da şekersiz olarak tercih etmelidir. Sonuçta farklı protein tozları %60 ile %90 arasında bir protein oranı sunabilmektedir. İzole protein, whey proteini gibi farklı çeşitler kişilerce iyice öğrenilmeli ve ihtiyaçlarına göre bir çeşidi tercih edilmelidir. Profesyonel vücut geliştiricilerin izole whey protein tercihi oldukça yüksektir örneğin.

Whey Protein Nedir?

Whey protein esasen inek sütünden gelen bir protein içerir. Whey ürünlerin üretimi peynir üretiminde ortaya çıkan peynir altı suyundan yapılır. Bu şekilde de en yüksek değerleri sunabilmektedir. Bu protein tozunu vücuttaki gelişimini hızlandırmak ve desteklemek için vücut geliştiriciler kullanır. Kas liflerinin yapılanması ve kütlelerin biçimlenmesi için faydalı olduğu bilinmektedir. Ayrıca whey bir ham madde olarak, aslen bir başka kas gelişimi ek besini olan ve kas yapımı için gerekli olan BCAA aminoasitlerince de zengin olduğundan, bu ürünü kullananlar için tekrardan diyete BCAA gibi ürünler eklemeye gerek kalmayabilir. Yapım sürecinde BCAA açısından zengin olmayan kaynaklardan üretilen protein tozu çeşitlerinde ise bu ürünü ek olarak tüketmek lazım gelir çünkü alınan proteini bağlama açısından çok önemlidir. Whey diğer ürünlere göre vücutta çok hızlı emilime uğrar. Neredeyse %90’a yakın protein oranı sunduğu da not edilmelidir.

Whey 3 Matrix Nedir?

Bu ürün düşük bir ısıda en ince parçalara kadar filtrelenmiş bir whey protein konsantresidir. Oldukça yüksek bir standardı olan Whey 3 Matrix laktoz içermemektedir. Ayrıca ürün ek şeker, karbonhidrat ve yağ da bulundurmamaktadır. Lezzet arayanlar için çikolatadan çileğe kadar farklı tatlarda bulunabilir üstelik aspartam ve kimyasal tatlandırıcı içermemektedir.

Bir servisi 44 gram kadar olan ürün 200-250 mililitre su ya da süt ile (mümkünse az yağlı) günde 1 veya 2 kez alınabilir. Ürünün her bir servisi 35 gramdan fazla protein içerir. Ayrıca whey protein konsantresi, izolatı ve hidrolizatından oluşan her bir porsiyonunda 3 gram keratin de bulunabilmektedir. Özellikle bu keratin eklentisi piyasadaki çoğu üründe bulunmayan bir artıdır.